Amit a kézírásfelismerő tabletekről tudni érdemes

A Windows 7 és néhány androidos táblagép oprendszer szinten is tudja, a többieknek maradnak a fizetős alkalmazások
2011. 09. 29.
Az Apple iPad megjelenése előtt a tábla pc-ket jegyzettömbként tartottuk a kezünkben és egy tollal vittük be az adatokat.  

A táblagépeket nem írásra tervezik

Az iPad jelképezi az új generációs, illetve a használati központúból szórakoztató központúvá vált tableteket. Az egyik legnagyobb különbség, hogy a toll helyett ujjainkat használjuk a tábla pc irányítására. Természetesen most is választhatunk olyan tabletet, melyhez alapból vagy kiegészítőként vásárolhatunk tollat, de nem ez a jellemző. A legtöbb táblagépre nem írhatunk, hacsak nem speciális alkalmazásokon keresztül, azaz az operációs rendszer nem támogatja a kézírásos használatot. Az egyetlen kivétel a Windows 7, mely szinte briliáns a kézírásfelismerésben, de az összes többi funkcióban elmarad versenytársaitól.

Mi az a kijelző digitalizáló és miért lehet rá szükségünk?

Aktív képernyő digitalizáló nélkül nem tudunk a tabletre írni, illetve a leírt szöveget nem konvertálja át gépelt szöveggé. A digitalizálás az a folyamat, amikor egy tárgyat, képet, hangot vagy mozdulatot digitális adattá alakítunk át. A képernyő digitalizáló tudja átalakítani a kézírást használható adattá, gépelt szöveggé, melyet elmenthetünk, kiválaszthatunk és meg is oszthatunk.
 
  thinkpad_400_01
Lenovo ThinkPad Tablet gyárilag digitalizál
 
Ha az iPad-en vagy androidos tableten van egy erre a célra szánt alkalmazás, akkor rajzunkat, vagy kézírásunkat, akár ujjainkkal, akár egy tollal vittük be, átalakítja menthető formátumúvá. E nélkül az alkalmazás nélkül rajzunk csak pontok sorozata a képernyőn. Az aktív képernyő digitalizáló gyorsabb, mivel a mozdulatot azonnal átalakítja és az adatot közvetlenül az operációs rendszerre küldi, és pontosabb is, hiszen felismeri és figyelmen kívül hagyja kézfejünk mozgását, amíg írunk vagy rajzolunk.

Kézírás és kézírásfelismerés

A kézírás és a kézírásfelismerés közötti különbség az, hogy írhatunk és rajzolhatunk egy táblagépre, de az, hogy ez adathalmazzá alakuljon át, az már más történet. Az iPad-en például az Adobe Ideas, Sketch Pad vagy Bamboo Paper segítségével jegyzetelhetünk és megjegyzéseket írhatunk képekhez, de ez nem kézírásfelismerés.
 
ipad_ceruza
Ez inkább csak rajzolás az iPaden

Kézírásfelismerést támogató alkalmazások és operációs rendszerek

A kézírásfelismerést maga az operációs rendszer is támogathatja vagy egy külön erre szánt alkalmazás, ahol külön beviteli felület áll rendelkezésünkre a jegyzetelésre. Ezután egy-két másodperccel - a tabletünk processzorától függően - átalakítja azt gépelt szöveggé, azaz használható adattá. Ha iOS vagy androidos táblagépünkön akarunk jegyzetelni, akkor a fizetős WritePad az egyik legjobb megoldás. Az iOS-en csak magában az alkalmazásban tudunk jegyzetelni, míg az androidos készülékeken az erre szánt téglalapban a virtuális billentyűzet helyett. Ez a legkönnyebb módja a kézírásfelismerésnek, ha maga az operációs rendszer nem támogatja azt.
 
writepad_ipad_400
WritePad felülete az iPaden
 
Az androidos HTC Flyer vagy a Lenovo Thinkpad Tablet már operációs rendszer szinten is támogatja a kézírásfelismerést, a kijelző digitalizáló és egy testreszabott szoftver segítségével. A legjobb megoldás az lenne, ha az iOS és az Android is alapból támogatná a kézírásfelismerést, de mivel viszonylag keveseknek fontos ez a funkció, valószínűleg egyhamar nem kerül a fejlesztések középpontjába. Hacsak ezzel nem tudnak még több üzleti felhasználót megcélozni a gyártók.
 
writepad_andtroid_400
A WritePad androidos felülete

Összefoglalva:

Ha a kézírásfelimerés elengedhetetlen számunkra, akkor a Windows 7-es tábla pc a legjobb választás. Ez a legjobb kézírásfelismerést támogató operációs rendszer. Ha iOS-es vagy androidos táblagépünkön szeretnénk kézírásfelismerést, akkor le kell töltenünk az ezt támogató alkalmazások egyikét, ahogy korábban említettük, például a fizetős WritePad-et.
Ha képeket szeretnénk kommentálni vagy csak jegyzetelni anélkül, hogy átalakítanánk őket adattá, akkor elég egy kapacitív toll és egy képszerkesztő alkalmazás.
Egyelőre ezek közül a lehetőségek közül választhatunk, de ez jövőre a Windows 8 megjelenésével megváltozik majd.