iPad 2 ismertető

Avagy cseréljük-e le iPadünket?
2011. 03. 26.
Míg a legtöbb, korábban bejelentett táblagép a megjelenésre vár, addig az Apple már a második generációs iPad-jét dobta piacra. Az Apple tökéletesen tisztában volt azzal, hogy mire számíthat a riválisoktól, így nem akart forradalmi találmánnyal előállni. Az iPad 2 csupán egy felturbózott változata elődjének – az iPadnek, ám ez is elég lehet a cupertinoi székhelyű cégnek a tablet piac uralmához 2011-ben. Habár nem számíthatnak a jövőben 90%-os részesedésre, könnyen piacvezetők maradhatnak az új változattal is.

Már a március 11-ei megjelenése előtt iPad 2 tesztek árasztották el a webet – mind pozitívan értékelve a gépet. Ha rápillantunk a specifikációra, ezen nem is lepődhetünk meg. Annyit a mustra előtt is elmondhatunk, hogy akinek bejött az iPad, az az iPad 2-t imádni fogja. Most pedig vágjunk is bele a részletes ismertetőbe!

ipad_2_1_400
Felépítés
Ezen a területen történt a legnagyobb változás, ugyanis az iPad 2 33%-al vékonyabb és 15%-al könnyebb elődjénél. Ez annyit tesz, hogy kényelmesebb kézben tartani, viszont külső eszközöket nehezebb csatlakoztatni a 30 érintkezős bemenetébe. Így az iPad 2 túlontúli vékonysága egyben hátránya is lett bizonyos esetekben. A váz továbbra is alumíniumból készül, biztosítva a stabilitást. Az iPad 2 egyetlen gombja is fejlődésen ment keresztül: immár finomabban nyomódik le, ezáltal pedig természetesebbnek hat. Összességében a csökkentett vastagság és súly előnyére vált a 337 dollár önköltségű táblagépnek.

ipad_2_2_400_02
 
Hardver és szoftver
Az itt történt változások is igen szembetűnőek, mivel az új A5-ös CPU kétszer gyorsabb A4-es elődjénél, grafikai teljesítménye pedig kilencszeresére nőtt. Ez utat adhat az Applenek a handheld játékpiacra való betöréshez, ahol jelenleg a Sony a piacvezető. A megnövelt sebesség böngészés közben is megmutatja az erejét, és a futó alkalmazások között is könnyedén és gyorsan ugrálhatunk (köszönhetően az iOS 4.3 fejlettebb JavaScript kódjának is). A RAM mennyisége nem változott az elődhöz képest, ami némi szomorúságra ad okot, tekintve, hogy alkalmazások váltogatása alatt azok újraindulnak, és nem a legutóbbi mentett állásból folytatódnak. Ez különösen idegesítő netezés közben, ha 3-4 lapon dolgozunk felváltva.

A másik pont, ahol nem fejlődött a tablet, az a képernyő. Ez sokakban hagyhat savanyú szájízt, de az új Retina kijelzőre sajnos várnunk kell az iPad 3-ig. (A híresztelések szerint az Apple az összes iOS eszköz és MacBook Pro kijelzőjét az új Retinára cseréli.)

 
A szoftverről annyit, hogy a gépen futó iOS 4.3 óriási lépés az elődhöz képest: gyorsabb, használhatóbb és funkciói is bővültek. A 4.3 egyébként nem iPad 2-exkluzív, mivel telepíthető iPod Touchra, iPadre és iPhone 4-re is. Meglepően jók a gyári alkalmazások, mint pl. a videó-audió szerkesztő, az iMovie, a Garageband, melyekkel minden felhasználó könnyedén megoszthatja munkáit.
ipad_2_3_400
Kamera
Az iPad 2 biztosan megdöntött egy világrekordot a hátsó kamerájával, hiszen kisebb a felbontása, mint a képernyőnek. Ez érdekes és érthetetlen lépés volt az Apple-től, mivel az iPhone 4 is képes remek képeket készíteni, ellentétben az iPad 2-vel. De legalább lehetőségünk van 720p videókat felvenni, majd azokat egyből szerkeszteni. A Facetime video-chatek is csupán kielégítő élményt nyújtanak, ‘köszönhetően’ a középszerű elülső kamerának.

Hangszóró
Sajnálatos módon ebből csak egy került a gépbe, és azt elődjétől eltérő helyen találjuk – a hátsó-alsó részen. A tesztekből az derült ki, hogy ez az eszköz is megegyezik az elődjében találhatóval. A hangok terén sokkal jobban teljesít pl. a Samsung Galaxy Tab a sztereó hangszóróival. Az iPad 2 gyenge audió képességein tovább ronthat egy olyan tok használata, ami eltakarja a hangszóró nyílását.

Akkumulátor
Ezen a területen némi csökkenést tapasztalhatunk az elődhöz képest, ami körülbelül 11 óra folyamatos video-lejátszást bírt. Ezzel ellentétben az iPad 2 éppencsak, hogy meghaladta a 10 órát. A csökkenést a nagyobb teljesítményű processzorok magasabb fogyasztása magyarázza, mivel mindkét iPad ugyanazt a 25 Wh-ás lítium-polimer akkumulátort kapta.

ipad_2_4_400

 
iPad 2 'okos borító'
Ez az egyik olyan kiegészítő, amit mindenképp javasolhatunk az iPad 2-höz. Automatikusan sleep mode-ba teszi / felkelti a gépet, védi a kijelzőt, és iPad 2 állványnak is használható – változtatható dőlésszögben (így állíthatjuk filmnézéshez, gépeléshez, stb.). A táblagép tokba való illesztése mágneses mechanizmussal történik, ami meglepően praktikus. A most elérhető legjobb tok poliuretán változatát 39 dollárért szerezhetjük be.
 
 
Érdemes-e iPad 2-re váltanunk?
Fontos tudni, hogy az iPad 2 nem tökéletes tablet, ahogy egyik gép sem jeleskedhet minden területen. Összességében biztos, hogy az elsők között említhetjük az iPad 2-t teljesítménye, felhasználóbarátsága, és általános képességei alapján.

Az iPad 2 még különleges képességének számít a kép kivetítése TV-re a Dock Digital AV HDMI kábel segítségével igen jó minőségben, ellentétben sok vezetéknélküli megoldással. Nagy hiányosság viszont továbbra is, hogy a Flash-t nem támogatja – ez megvonhat némi élménytől bennünket pl. böngészés közben.

Végszóként annyit, hogy jelenleg a megnövekedett teljesítmény és a beépített kamerák megjelenése miatt érdemes csak lecserélnünk az iPad 1-ünket a 2-es változatra. Az iPad 1-el is tudjuk majdnem mindazt, amit a 2-vel, köszönhetően a telepíthető iOS 4.3 oprendszernek.