Samsung Galaxy Tab ismertető

Az európai kiadás
2010. 11. 28.

Az alábbi ismertető a Samsung Galaxy Tab európai kiadására vonatkozik, ami a már elérhető amerikai változattal szemben rendelkezik hanghívás támogatással.

Európában a Samsung Galaxy Tabet, az IFA fogyasztói elektronikai kiállításán mutatták be szeptemberben.  A 7 colos táblagépen Google Android OS 2.2 (Froyo) fut. Ez már magában foglalja a Samsung TouchWiz UI frissítést, amely lehetővé teszi alkalmazások letöltését az Android Market-ről – ez hiányzik más Androidos táblagépekből - csakúgy, mint a Samsung Apps Store-ból.A készüléknek kapacitív TFT kijelzője van, A8-as ARM Cortex 1 GHz-es processzorral, PowerVR SGX540 grafikai gyorsítóval és 16 GB belső memóriával, valamint microSD kártya olvasóval van felszerelve. Támogatja az összes 3G sávszélességet, rendelkezik HSDPA hálózati csatlakozási lehetőséggel, valamint a Wi-Fi b/g/n, GPS és Bluetooth 3.0 támogatással is.

Első pillantásra, a Galaxy Tab leginkább az Apple iPad-re hasonlít, de összehasonlítva őket, a Galaxy Tab-nek megvannak az előnyei és egyes esetekben a hátrányai is.  A 40 dkg-os súlya közel fele annyi, mint a iPad-é, amely 70 dkg. A Galaxy Tab hanghívás támogatással rendelkezik (bár ez a funkció az amerikai verzióban le van tiltva), valamint videókonferencia hívásra is képes Wi-Fi-n keresztül . Ez a táblagép több feladat egyszeri végzésére is képes (ez a funkció az iPad novemberi 4.2-es iOS frissítésében lesz benne), valamint Flash támogatott webes böngészésre is. Másrészről viszont, az Apple iPadnek nagyobb, tetszetősebb képernyője van szilárd alumínium vázzal és szívós akkumulátorral.

Felépítés és dizájn

A Samsung táblagépe műanyagból készült, ezért is könnyű. Alapváltozatban hátlapja fehér, az eleje fekete, a lekerekített élek pedig modern megjelenést adnak neki. Egyes operátoroknál más színekben is megrendelhető lesz.  A táblagép mérete (19 x 12 x 1.2 cm) miatt egy kézben elfér, így a szabad kézzel lehet az érintőképernyőt kontrolállni.

A legtöbb táblagépet két kézzel kell tartani, a Galaxy Tab így inkább egy okostelefonra hasonlít, mint versenytársak táblagépeire. Az egyetlen dolog (a méretektől eltekinve), ami megkülönbözteti egy okostelefontól az, hogy nem lehet a megszokott módon telefonálni vele. A táblagéphez járó fejhallgatót kell használni, vagy bármely más, 3,5 mm audió jack-es fülhallgatót, Bluetooth headsetet vagy kihangosítót.

 

 

Négy kapacitív kulcs található a képernyő alatt, amely általános jellemzője az Androidos operációs rendszerrel rendelkező táblagépeknek. Az első a menüt aktiválja, a második a főoldalra visz vissza, a harmadik a vissza gomb, míg az utolsó aktiválja a keresőt.

A táblagép támogatja több feladat egyidejű végzését (multitasking), a ’home’ gomb hosszú megnyomása aktiválja a feladatkezelőt, így gyors áttérést biztosít az egyik aktív alkalmazásból a másikba.

A jobb oldalon található a bekapcsoló gomb, a hangerőszabályzó gombok, a microSD-memóriakártya és a SIM-kártya bemenet. A bal oldalon található a mikrofon, míg a készülék hangszórói a táblagép alján vannak, a tápkábel-csatlakozóval és tartozékok bemeneteivel együtt. A tartozékok lehetnek a külső hangszórók, hagyományos billentyűzet, autós kihangosító szett és mások.

A kijelző

A hét colos kapacitív kijelző WSVGA felbontású (1024 x 600 pixel). Képalkotása rendkívül éles, köszönhetően a Samsung kiváló felbontás-választásának erre a méretre. A TFT monitor miatt a képek nem olyan jó minőségűek, mint a SuperAMOLED technólógiával készülő Samsung Galaxy S okostelefonoké, illetve a iPadé, de ez az átlag felhasználó számára nem zavaró. Képalkotása így is átlag feletti és színei élénkek.

Közvetlen napfényben a képernyő veszít kontrasztjából, de a képernyő még így is jól látható. Ezért volt jó választás a TFT képernyő, a SuperAMOLED tecnológiával szemben, mivel ez utóbbi sokat veszít láthatóságából napfényben.

A SuperAMOLED egyik előnye a TFT-vel szemben, hogy szélesebb a látószöge. A Galaxy Tab látószöge igen kicsi, a 90°-ostól való bármilyen eltérés már torzulást eredményez a kijelző minőségében. Mivel a táblagép méretei az egykezes használathoz készültek, ezért ez nem jelent hatalmas problémát.

A kijelző érintési érzékenysége lenyűgöző. A Galaxy Tab pontosan végrehajt mindent amit szeretnénk, és a kijelző billentyűzetét is kiválóan valósították meg.

Teljesítmény

Annak ellenére, hogy Google több alkalommal elmondta, hogy az Android 2.2 operációs rendszer nem alkalmas a táblagépekre, semmilyen probléma nem érzékelhető az operációs rendszer szintjén. Éppen ellenkezőleg, a Froyo egyenesen beleillik a számítógép koncepciójába, és eddig ez az egyetlen komoly versenytársa a iPadnek.

Ez elsősorban a Samsung TouchWiz-nek köszönhető, ami az Android operációs rendszeren fut, és ugyan azt produkálja, mint a Samsung Androidos okostelefonjain. A kezdőképernyőn akár 5-9 asztalt is lehet jobbról balra csúsztatni, a leginkább használt ikonokkal és alkalmazásokkal. A Galaxy Tab a másolás és beillesztés funkciót is támogatja. 

A TouchWiz UI-nak köszönhetően, a Samsung Apps is elérhető a táblagépen, mely az Android Market-tel szemben, kifejezetten a Samsung termékekhez lett kifejlesztve. 

A Samsung Apps azonban csak adatkapcsolaton keresztül érhető el, WiFi-ről nem, míg az Android Market  WiFi-n és 3G-n is hozzáférhető. 

A Galaxy Tab-en az eBook alkalmazás már telepítve van, ami majdnem megegyezik az iPad eReading-jével.

Kapcsolat

A Galaxy Tab valamennyi mobil- és vezeték nélküli hálózati kapcsolatra képes, elég egyszerű szinkronizálni az e-maileket, a postaláda vagy szerver típusától függetlenül. 

A böngésző gyorsan betölti az oldalakat, különösen WiFi-n keresztül, még a dinamikusan weboldalakat is, melyek különböző szkript technológiákat használnak. A Samsung Apps-től eltekintve a táblagép minden funkciója használható WiFi-n keresztül is. 

A Galaxy Tab akkumulátora meglepően sokáig bírja 3G-n és WiFi-n is. 
A Galaxy Tab akkumulátorát hasonlóan az iPad-hez, iPhone-hoz és az iPod-hoz, csak szervíz cég tudja kicserélni hiba esetén.

Összegzés

A Samsung Galaxy Tab az iPad első igazi vetélytársa, mert sok olyan funkcióval rendelkezik, ami hiányzik az Apple táblagépéből. Legfontosabb előnye az egykezes használhatóság a jól átgondolt méreteinek és súlyának köszönhetően.

A hét colos képernyő egyesek számára túl kicsi lehet, szemben az iPad 9,7 colos kijelzőjével, és más gyártók 10.1 colosaival. Rendkívül precíz kapacitív kijelzője, kiváló Androidos operációs rendszere, valamint mobil és vezeték nélküli hálózati kapcsolatai miatt sokak kedvence lesz.

Előnyei:

  • Gyors
  • Hatékony feladatkezelés (multitasking)
  • Nagyszerű mobil és vezeték nélküli hálózati kapcsolódási lehetőségek
  • Flash támogatás
  • TouchWiz UI


Hátrányok:

  • Flash oldalak lassítják a teljesítményt
  • A Samsung apps-hez adatkapcsolat szükséges
  • Nem hozzáférhető akkumulátor