A legfejlettebb SoC-on dolgozik a MediaTek

2013. 08. 10.

A MediaTek egyre jobb piaci pozíciót vív ki magának napról napra, és ezt csakis maguknak köszönhetik. A vállalat rendkívül olcsón kínál kapcsolati modult integráló négymagos chipet, ráadásul a megoldás erejével sincs gond. És újat  is folyamatosan tudnak mutatni a nagyvilág számára, hiszen már van a palettájukban valódi nyolcmagos lapka és most jön a világ első big.LITTLE MP-se.

Az MT8135 a legmodernebb ARM-os licenceket mozgósítja, de a grafikus egységet továbbra is az Imagination Technologies fogja szállítani, újításból azonban olyan téren sem lesz hiány. Először viszont lássuk a big.LITTLE MP-t, és hogy miben különbözik ez a big.LITTLE-től. Az MP utótag a multi-processing kulcsszót hivatott jelölni, ami azt jelenti, hogy itt már nem elszigetelten élik a napjaikat a Cortex-A15 és Cortex-A7 magok, hanem akár egyszerre is dolgozhatnak különböző feladatokon. Jelen esetben két-két ilyen processzormaggal van dolgunk, amik 1,2 és 1,7 GHz-en pörögnek majd.

Érdekes lesz a grafikus megoldásunk is, hiszen mint már említettem, itt is totális újítással fogunk szembenézni. A jól bevált PowerVR SGX544 grafikus egységet a vállalat mérnökei lecserélték egy új generációs GPU-ra, nevezetesen egy PowerVR G6200-ra. Ez egy sor modern API-t támogat már, amit csak a legújabb, Android 4.3-mal tudunk majd kihasználni. Van OpenGL ES 3.0, OpenCL 1.2, OpenGL és DirectX 11.1 is. A memóriavezérlője rugalmas, megbirkózik az olcsó DDR3 egységekkel is, és az energiahatékony LPDDR3 sem jelent neki gondot.

Az MT8135 első tesztpéldányait alávetették néhány mérésnek, és az eredmény eléggé jó lett. A Samsung Eyxnos 5 Dual még úgy ahogy hozza a szintet, de a Tegra 3 esetében minden ponton egyértelműen és magasan jobb volt a MediaTek olcsósága. A 28 nm-es csíkszélességen készülő lapkák mobilok és tabletek alakjában 2014 elején tűnhetnek fel először.