Részletes ismertető a Motorola Xoom-ról

A Flash és 4G támogatás hiánya mellett is nagyon szerethető a Motorola Xoom. Egyszerű, letisztult és teljesítménye is megbízható.
2011. 03. 06.

Február 24-étől kapható az első Android 3.0 Honeycomb tablet a piacon: a Motorola Xoom. Itt az ideje, hogy részletesen is bemutassuk. A Motorola Flash Player lejátszó nélkül dobta a piacra a Xoom-ot, melyre még legalább egy-két hetet várni kell, a 4G frissítés pedig csak a második negyedévben várható.


xoom_1_400

Hardver és teljesítmény
A Motorola tervezése egyszerű és visszafogott, a tablet középpontjában a 10.1 colos kijelző áll. Kapacitív multitouch érintőképernyője 160dpi-s, 1280 x 800 pixel felbontású WXGA panelen alapszik, és annak ellenére, hogy nem az IPS technológiát használja, kiválóan látható szélesebb látószögből is. 249 mm x 168 mm x 13 mm-es mérete és 730 grammos súlya miatt nem igazán alkalmas egykezes használatra.


xoom_2_400

NVIDIA Tegra 2-es processzora kétmagos, 1 GHz-es chipszettel, melyek egyenként 1 GB DDR2-es belső memóriával és 32 GB tárolókapacitással bírnak. MicroSD kártya slot ugyan van a táblagépen, de nem működik - hasonlóan az LTE/4G bemenethez, melyet csak a Verizon 4G frissítése után használhatunk majd, valamikor a második negyedévben. Egyelőre be kell érnünk az EVDO Rev.A, WiFi a/b/g/n és Bluetooth 2.1+EDR hálózati kapcsolatokkal, valamint az USB 2.0 és HDMI portokkal. A csak WiFi-s Xoom-on még dolgozik a Motorola.


xoom_3_400

Az okostelefonoknál már sokfajta szenzort láthattunk, de a Xoom is elég jól felszerelt ezen a területen. GPS, gyorsulásmérő, digitális iránytű, környezeti fényérzékelő, giroszkóp és a légnyomást érzékelő barométer is megtalálható benne. Ezeknek ugyan egyelőre nem igazán vesszük hasznát a Honeycomb-on, de már csak az androidos fejlesztőkre kell várni, hogy a szükséges újításokat befejezzék.  

xoom_4_400

A kijelző feletti, fix fókuszos kamera 2 megapixeles, és szintén az előlapon találhatunk még egy háromszínű állapot-visszajelző LED-et. A hátsó, 5 megapixeles, autofókuszos kamera viszont kettős LED vakut kapott. Szintén a tábla pc hátoldalán helyezkednek el a hangszórók és a bekapcsoló/készenléti állapot gomb (ezt megtalálni kisebb kihívást jelent új Xoom-tulajdonosok számára). Ezen kívül az egyetlen gomb a hangerőszabályzó, ami a Xoom bal oldalán kapott helyet. A 3.5 mm-es fülhallgató kimenet a tablet felső élén található.


xoom_5_400

A Xoom kijelzője pontosan és gyorsan reagál, a menük is azonnal megnyílnak, és az alkalmazások is legalább olyan gyorsan ugranak fel, mint más androidos gépeken. Hála a megfelelő mennyiségű RAM-nak, a nagyobb honlapok betöltésévél sincs semmi gond, még több nyitott fül esetén is könnyedén mozgatható és zoomolható a tartalom.

Software
A Motorola változtatás nélkül alkalmazza az Android 3.0 Honeycomb oprendszert táblagépén, melyet nemsokára részletesen ismertetünk. Az érintetlen operációs rendszer előnyt jelenthet a Xoom számára, hiszen az új androidos frissítéseknél az elsők között lehet.
xoom_6_400
Kamerák és multimédia
A Xoom hátsó, 5 megapixeles, autofókuszos kamerájához két LED vaku is tartozik, a kijelző feletti 2 megapixeles, fix fókuszú kamera elsősorban videóhívásokra készült. A Honeycomb új alkalmazásával különböző beállításokkal készíthetünk fényképeket, melyeket sokféle effekttel módosíthatunk a könnyen kezelhető ‘szerkesztőkör’ segítségével.  


xoom_7_400

A hátsó kamerával készített képek jók, de nem kiemelkedő minőségűek. Meglepően kényelmes fényképeket készíteni a 10.1 colos Xoom-mal, főleg a képernyőn lévő irányító felületnek köszönhetően. Jelenleg 720p HD videófelvételeket készíthetünk, de a Motorola ígérete szerint hamarosan érkezik az 1080p HD minőség is.
Az első kamerával fényképeket és videókat is készíthetünk, de a Motorola inkább videóhívásokra optimalizálta. A videóhívás képe jó, még 3G-s összetömörített formátumban is jól láthatók a részletek. A fix fókusznak köszönhetően kevésbé élesek a képek, ez a videóknál nem igazán zavaró, de annál inkább a fényképeknél.


xoom_8_400

A fényképek, videók és a hangfelvételek a Xoom sztereó hangszóróin is lejátszhatók, de a HDMI kimeneten keresztül nagyképernyős TV-nken is élvezhetjük azokat. A teljes felhasználói felület tükrözésének - a külső- és az érintőképernyőn - köszönhetően könnyebben irányíthatjuk a tabletet. Az Android Market-en számos médialejátszót találunk, melyek jobbak mint a Xoom-ba beépített, a 32 GB-os tárolókapacitásnak köszönhetően pedig rengeteg médiafájlt tárolhatunk gépünkön. A Flash támogatás hiányzik egyelőre a Motorola tábla pc-ből, mivel az Adobe a honeycombos Flash Player 10.2-n dolgozik nagy erőkkel. Ez az egyik ok, ami miatt túl korainak tűnik a Xoom piacra dobása, hiszen a Motorolának mindent be kell vetnie, hogy versenyképes legyen az iPad 2-vel.

Hálózati kapcsolatok és akkumulátor
A Xoom EVDO Rev.A, WiFi a/b/g/n, Bluetooth 2.1+EDR, USB 2.0 és 3G hálózati kapcsolatokkal rendelkezik jelenleg, és hamarosan érkezik a 4G/LTE frissítés. A Verizon megállapodása csak adatforgalomra vonatkozik, azaz, ha telefonhívásokat akarunk a táblagépen bonyolítani, akkor egy külön VoIP kliensre van szükségünk. Természetesen a Skype, Fing, Qik és más, az Android Marketen található alkalmazásokkal és az előre installált Goolge Talk-al hang és videóhívásokat is kezdeményezhetünk és fogadhatunk.
A 3G hálózati kapcsolaton felül a Honeycomb mobil hotspot alkalmazásával akár öt WiFi-n kapcsolódó eszközzel is megoszthatunk adatot.
xoom_9_400
Az akkumulátor üzemideje kimagaslóan jó, hiszen egy teszt alapján több mint 14 óra használatot bírt, melyből 8 órán kereszül be volt kapcsolva a kijelző. A használat alatt egyszerre több alkalmazás is futott, úgy mint internetes böngészés és médialejátszás, mind a tableten, mind a HDMI kimeneten keresztül, WiFi és 3G kapcsolatokon keresztül pedig médiafájlok letöltése. A mindennapi használat során körülbelül 9 órát bírhat ki az akkumulátor. A teljes feltöltés nagyjából 3.5 óráig tart.  

Kiegészítők
A Motorola dokkolója elég kezdetlegesnek tűnik, csak mini HDMI és tápcsatlakozója van. A dokkoló ugyan tölti a Xoom-ot és összeköthetjük HDTV-nkkel, de legalább egy teljes méretű HDMI portot vártunk a Motorolától. A dokkoló beépített 5W-os sztereó hangszórói erőteljesebbek, mint a táblagép sajátja.

xoom_10_400

A Bluetooth billentyűzetet könnyen csatlakoztathatjuk, és használatával kényelmesebben gépelhetünk, mint a tableten. A Xoom-hoz nem feltétlenül kell saját billentyűzetét használni, bármilyen más bluetoothos klaviatúrával használhatjuk.
xoom_11_400
A Motorola tablethez tároló mappát is vásárolhatunk, mely nemcsak megvédi utazás közben, de meg is támasztja azt a könnyebb gépelés érdekében.

xoom_12_400
Ár/érték arány
A Motorla Xoom ára az egyik legvitatottab manapág. A Verizonnál szerződés nélkül 799.99, új, kétéves hűségnyilatkozattal pedig 599.99 dollárért vásárolható meg.
Angliában a csak WiFi kapcsolattal rendelkező Xoom modell áprilistól kapható kizárólag a PC World boltokban 449.99 fonttért (734 dollár), míg a Xoom 3G kizárólagosságára a Carphone Warehouse kötött megállapodást a Motorolával, de áráról még nincs információ.
A T-Mobile Németországnál a 3G modell 699.95 eurós (977 dollár) áron kapható szintén áprilistól, és három hónapon keresztül csak náluk vásárolható meg az országban.
Összefoglalás
A Flash és 4G támogatás hiánya mellett is nagyon szerethető a Motorola Xoom. Egyszerű, letisztult, hosszú akkumulátor üzemidővel és megbízható teljesítménnyel. Ára viszont egyelőre ellene szól.