MyAudio Tablet S9 teszt

2012. 08. 02.

Bevezető

A MyAudio cég legfőképp az elérhető árú video és audio lejátszóiról volt híres, most azonban úgy tűnik, haladva a korral, megpróbálnak betörni a táblagép/ebook piacra is. Tablet kínálatukban egyelőre öt modell szerepel: MyAudio Series 7 708A, MyAudio Series 7 708R, MyAudio Series 8 808A, MyAudio Series 8 808DCC és a MyAudio Series 9 908A. Ezek sorban 7, 8 illetve 9,7 colos kijelzővel rendelkező eszközök. A tablagep.hu csapatának volt szerencséje megkaparintani és alaposabban szemügyre venni néhányat ezek közül és már az elején szeretnénk leszögezni, hogy számunkra nagyon pozitív kép alakult ki róluk. Kezdjük rögtön a legnagyobb és legerősebb modellel a MyAudio Series S9-el.

 

 

Csomagolás, tartozékok

A táblagép egy letisztult designnal rendelkező kemény műanyagdobozban érkezett. Nagyon tetszett, hogy nem volt összeragasztgatva, hanem egy okos mágneses megoldásnak köszönhetően könnyedén felnyitható és visszazárható, így tok híján ebben is bármikor kényelmesen tudjuk hozni és vinni az eszközt. A felül elhelyezkedő kartonlap alatt található egy hosszú USB kábel, az adapter és a készülékhez adott fülhallgató.

 

Design

A Tablet S9 ízléses fém hátlapot és egy strapabíró műanyag előlapot kapott. Fogásra nagyon kényelmes, és méretéhez képest könnyűnek mondható. A táblagép jobb oldalán található a POWER gomb, amivel bekapcsolhatjuk illetve alvó/ébrenléti módba állíthatjuk a készüléket. E mellett helyezkedik el az akkumulátor számára fenntartott DC csatlakozó, a fülhallgató csatlakozója, a mini USB port, egy USB host port a külső USB meghajtók, 3G modem, egér, billentyűzet stb. számára, egy TF kártya bemenet és egy HDMI kimenet is. A tablet tetején található még az ESC gomb, aminek segítségével mindig vissza tudunk lépni illetve egy hangerő szabályozó gomb is helyet kapott rajta.

 

 

Hardver

A táblagép szíve a már sok tabletben bevált ARM Cortex-A8 alapú ALLWinner A10 1.20 GHz processzor (ami sok hasonló kategóriás táblagéppel ellentétben valóban 1,2 GHz-en ketyeg), amit 1GB DDR3 RAM támogat a megfelelő sebesség elérése érdekében. A 8 és 16GB-os háttértárral kapható tablet kapacitását microSD kártyával lehet bővíteni.

 

Az OpenGL ES 2.0 támogatással rendelkező grafikus mag egy Mali-400 MP GPU, ami megfelelő sebességgel teszi a dolgát. Az általam próbált 3D-s játékok és filmek gond nélkül mentek a tableten. Az S9 egy 9,7 colos 1024x768-as felbontású IPS képernyőt kapott, aminek nagyon éles képe van, kényelmes rajta könyvet olvasni, szöveget szerkeszteni, filmezni és játszani is. A multitouch kijelző abszolút jól reagál az érintésre és szöveget is gyorsan és hiba nélkül lehet vele bevinni, így akár arra is tökéletesen alkalmas, hogy az egyetemi előadásokon jegyzeteket készítsünk vele. Persze akinek ez mégse állna kézre, az MyAudio billentyűzettel egybeépített tokot is kínál a tablethez. Egyetlen hátulütőjeként talán csak azt tudnám felhozni, hogy erős fénynél kicsi tükröződés tapasztalható rajta, igaz, ez a jelenség a 3-4x drágább készülékeknél is megfigyelhető.

 

 

A Quadrant nevű népszerű benchmark szoftver segítségével a kategóriájához képest jó eredményeket mertünk. A mellékelt képen látható, hogy jóval 1400 pont felett teljesített a tablet a CPU tesztben, ami nagyon jónak számít, ha azt nézzük, hogy a kétszer ennyibe kerülő Acer Iconia Tab A500 mindössze 2300 pont körül értéket ér el.

 

 

Akkumulátor

A készüléket egy 8000 mAh-s akkumulátorral szerelték fel, ami bőven elégnek bizonyul a mindennapi átlagos felhasználáshoz, pláne ha azt nézem, hogy nekem filmezéssel, zenehallgatással, netezéssel és tesztprogramok futtatásával is simán tudta hozni a beígért 8 órás üzemidőt.

 

 

Kamera

Az S9 2db teljesen átlagos kamerával rendelkezik. Az első kamera sima videó beszélgetéshez tökéletesen megfelel, míg a hátsóval már sokkal jobb minőségű képeket tudunk készíteni. Persze senki ne várja, hogy a kép minősége olyan lesz, mint egy méregdrága fényképezőnek, de a kategóriáján belül hozza az elvárt szintet.

 

Szoftver

A Google legújabb operációsrendszere rendkívül gyorsan muzsikál az S9-en. Használata egyszerű és azoknak is néhány perc alatt megszokható, akik eddig még soha nem használtak Android 4.0 ICS-t. A táblagéphez jár Adobe Reader, egy Aldiko nevű szoftver az e-bookjaink számára, számológép, naptár, óra, Documents To Go nevű szövegszerkesztő, amelyben több formátumban menthetjük el dokumentumainkat, egy Email menedzselő szoftver, File kezelő, Flash Player, G-mail, Mp3 felvevő, térkép szoftver, zenelejátszó, Google Maps alapú navigációs szoftver, Google Play Store, HD film lejátszó és Google Talk is.

 

Ami nekem különösen tetszett, hogy a MyAudio egy, a táblagép piacon még újdonságnak számító megoldást kínál, ráadásul ingyen. Ez a szolgáltatás a 30GB Cloud hozzáférés, ami dióhéjban annyit takar, hogy egy szerveren kapunk 30GB tárolókapacitást ahova felmásolhatjuk az adatainkat és ezeket a fájlokat bárhonnan, bármilyen mobileszközről vagy asztali PC-ről el tudjuk érni. Ehhez egy WiFi kapcsolaton kívül semmi másra nincsen szükségünk.

 

A cég ezeken kívül még 2db szolgáltatást kínál azoknak, akik megvásárolják a táblagépüket. Az első, hogy a dobozban mellékelt Music Card-on lévő kód segítségével 10db ingyenes zeneszámot tölthetünk le a MyAudio Online zeneboltból. A másik egy igazi újdonság, egy saját fejlesztésű program, amit Network TV névre kereszteltek el. Ennek az applikációnak a segítségével több, mint 2000 (!) TV csatornát tudunk fogni a világ minden tájáról és ehhez csak egy online kapcsolatra van szükségünk.

 

 

Összegzés

A 8GB-os MyAudio Tablet S9 ára 59900Ft, ami magába foglalja az ingyenes 30GB-os Cloud hozzáférést, 10db zeneszámot valamint a Network TV-t. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy 38GB tárhelyet kapunk, igaz az adatok internetről való lehívása valamivel lassabb mintha a háttértárolón lenne, de előnye, hogy bárhonnan, bármikor elérhető. Ha hajlandóak vagyunk egy kicsit többet áldozni rá, akkor a MyAudio 3G modem segítségével az eszköz 3G-re is képes. Az erős processzor, a minőségi kijelző és a könnyű kezelhetőség miatt ez az egyik legjobb ár/teljesítmény arányú táblagép, amit teszteltem így nem is kérdés, hogy nálam az ajánlott kategóriába tartozik.

 

Kinek ajánljuk?

Akiknek fontos, hogy kényelmesen tudjanak dolgozni a táblagépükön, de közben szeretnék filmezésre, zenehallgatásra és játékra használni. Azoknak, akik nem szeretik másolgatni az adataikat egyik helyről a másikra és valamilyen gyorsabb és egyszerűbb megoldást keresnek. Azoknak, akik számára fontos, hogy a táblagépük gyorsan és stabilan működjön és kedvelik az Android ICS-t. Diákok számára ideális eszköz lehet a jegyzeteléshez és beépített MP3 felvevő segítségével akár az egész óra anyagát is tudjuk rögzíteni. Azt persze semmiképp nem javasolnánk, hogy az izgalmas előadások helyett inkább HD filmeket nézzen bárki is. :)

 

Pro:

-          Jó teljesítmény

-          Éles kép

-          Könnyű kezelhetőség

-          30GB ingyen Cloud

-          Fülhallgató

-          Egyik legjobb ár/érték arány

Kontra:

-          Nincs igazán