LG Optimus Pad / T-Mobile G-Slate ismertető

Az első 4G-s táblagép, 3D kamerával
2011. 04. 21.
Az LG Optimus Pad (T-Mobile G-Slate az Egyesült Államokban) a második táblagép a piacon, mely Google Honeycomb operációs rendszert használ. Az első Honeycombos tablettől, a Motorola Xoom-tól annyiban különbözik, hogy kijelzőjének mérete 1 hüvelykkel, illetve 3D-s kamerával és 4G hálózati támogatással (HSPA+, nem LTE) kapható. Ettől eltekintve, ha csak nagy vonalakban nézzük, akkor hasonlóan funkcionál, mint a Xoom.
lg_g-slate_1_400

Megjelenés és funkciók

8.9 colos kijelzőjével az Optimus Pad kisebb, mint a 10.1 colos Xoom vagy a 9.7 colos iPad2.
Csak kicsivel nehezebb, mint az iPad2, de mégis, hasonlóan a Xoom-hoz furcsa súlyelosztásának köszönhetően nehezebbnek tűnik.
Fekvő helyzetben kijelzője olyan széles, mint az iPad 2-é, magassága 3 cm-rel kisebb, és 4 mm-rel vastagabb. A G-Slate-et kényelmes a kezünkben tartani, egyszerű rajta álló és fekvő helyzetben is gépelni, kialakításának és borításának köszönhetően pedig kevésbé valószínű, hogy kicsúszik a kezünkből, mint az Apple tábla pc.
A tablet alján találhatók a mini-USB és a mini-HDMI portok, habár a Xoom micro-HDMI kimenetét jobban preferáljuk. Tetején találjuk a hangerőszabályzót és a mikrofont. A hangszórók a kijelző jobb és bal oldalán vannak. Bal oldalon található a ki/be kapcsoló gomb, a fülhallgató bemenete és a hálózati csatlakozó helye is.
 
lg_g-slate_2_400
 
SIM kártyája egy rejtett panelben található a táblagép hátoldalán. Ezt a panelt kell lenyomni és elcsúsztatni ahhoz, hogy hozzáférjünk a SIM kártyához, és az alatta lévő reset gombhoz.
Manapság szinte alapkövetelmény a két kamera a tableteken. Az LG 5 megapixeles, 3D-s hátsó kamerájával kívánja magát megkülönböztetni versenytársaitól, míg kijelzője feletti kamerája 2 megapixeles. Sajnos, a két hátsó kamera között található keskeny ezüst csík nem funkcionál kihajtható támaszként, csak design funkciója van.
A G-Slate az első Honeycomb tablet, mely 4G-s támogatással került a boltokba, köszönhetően a T-Mobile-nak. Ez a modell előre telepített T-Mobile streaming TV-vel, on demand
lg_g-slate_3_261
szolgáltatást nyújtó T-Mobile TV-vel, az EA Sport Need for Speed Shift HD játékával, a Zinio olvasójával, 3D-s videókamerával és lejátszó szoftverrel kapható. A Get Flash alkalmazás segítségével pillanatokon belül installálhatjuk a Flash lejátszót tábla pc-nkre. A szokásos Bluetooth 2.1 és WiFi hálózati kapcsolat sem hiányzik, sőt a kijelző fényerejét szabályozó, beágyazott érzékelők, gyorsulásmérő és giroszkóp is a tablet részét képezik.
Az egész táblagép alapja az 1GHz-es, NVIDIA Tegra 2-es, kétmagos processzor, belső memóriája pedig 32 MB-os.

Honeycomb

A Xoom megjelenéséig a legtöbb androidos tábla pc leginkább egy nagyméretű okostelefonra hasonlított. A Google mobiltelefonokra tervezett oprendszere, alkalmazásai  és fejlesztő eszközei is a kis képernyőméretre voltak tervezve.
Az Android 3.0 megjelenésével a Google megmutatta elkötelezettségét a táblagépek mellett. Az öröklött alkalmazásoktól eltekintve a Honeycomb jelentős előrelépés az androidos okostelefonokhoz képest. Még a tapasztalt Android felhasználóknak is valószínűleg egy kis időre lesz szükségük, hogy hozzászokjanak a Honeycomb navigációjához.
Eltűnt a megszokott négygombos navigáció a kijelző aljáról. Az egyes menük és opciók a kijelző tetejéről érhetők el, az értesítések a kijelző jobb alsó sarkából ugranak elő. A megbízható, régi, ‘vissza’ fekete nyíl, - mely ha a billentyűzetet használjuk, ‘lefelé’ nyíllá változik át - segítségével tudjuk előhívni vagy éppen eltüntetni a billentyűzetet.
 
  
A főoldalon megjelenő információmennyiség az első dolog, ami a Honeycomb-nál szembe tűnik az iOS-hez képest. A widget-eken keresztül gyorsan áttekinthetjük beérkező postafiókunkat, Twitter folyamunkat, a Facebook híreket, és YouTube csatornáinkat egyetlen pillantással. Megjelenése leginkább egy pakli kártyára hasonlít az asztalon, eltérően az iOS-ben vagy az androidos telefonokon megszokott alkalmazáshálótól.
Sokak szerint a Honeycomb kifinomultsága kétélű kard. A Google javára legyen írva, hogy az Android 3.0 sok esetben egy teljesen új irány felé viszi a táblagépeket, eltüntetve az éles határvonalat a mobil oprendszerek és a hagyományos desktop-ok között. Az iOS-t sokan támadják túlzott egyszerűsége miatt, viszont a Honeycomb sokszor, szükségtelenül titokzatos. Az egyik legegyszerűbb feladat, a képernyő megnyitása is IQ tesztnek tűnhet sokak számára. A főoldal testreszabása több különböző kategóriára van bontva, mint a widget-ek, alkalmazásokat indító parancsikonok, és alkalmazás specifikus parancsikonok, mint a böngésző könyvjelző és a Gmail címkék. Lesznek, akiknek nagyon fog tetszeni a Honeycomb nyújtotta rugalmasság és sok lehetőség, de sokakat viszont elijeszt majd összetettsége.

Teljesítmény

Jelenleg a gyártók számára a legnagyobb kihívás, hogy valahogy kitűnjenek a szinte minden héten megjelenő új táblagépek közül. Az LG megoldása erre a 3D-s technológia. Az Optimus Pad-en a készített fotókat, videókat vörös-kék szemüveggel tudjuk megnézni. Ez praktikusabb és olcsóbb is, mint az aktív szemüvegek, minőségben viszont rosszabb. A 3D-s videófelvétel visszanézése leginkább a 90-es évek antennán keresztüli TV adásainak minőségére hasonlít, fakó színekkel és szellemképpel. A 3D effekt megjelenik ugyan, legalább is egy pár tárgynál, de az összbenyomás negatív, mivel a képi minőség jócskán hagy kívánni valót maga után.
lg_g-slate_4_400

A Xoom-mal összehasonlítva mind az oprendszer, mind az alkalmazások elérése a Honeycomb-on gyors és kiváló. A T-Mobile TV teljesítménye is egész jó a 4G-s hálózaton, bár a HD minőségű film néha beremeg. Az internetes böngészés természetesen gyorsabb a 4G-s hálózaton, mint az iPad 2-é vagy a Xoom-é 3G alatt, de a WiFi használatnál az iPad 2 és a Xoom nyer gyorsaságban.
Az LG tablet kijelzője a jó minőségű IPS (In-Plane Switching) technológiát használ, mely szélesebb látószöget tesz lehetővé, sokkal nagyobbat, mint a Xoom-é. Az előre installált Need for Speed Shift HD viszont nem jelenik meg olyan élesen, mint az iPad 2-őn.
Három hangszórója ellenére hangzásban elmarad az iPad 2 és a Xoom mögött.
A kijelző legerősebb fényerejével és WiFi használattal az LG tablet akkumulátora körülbelül annyit bír, mint a Motorola és az Apple második generációs táblagépei (9-10 óra), de 4G használattal az akkumulátor sokkal gyorsabban lemerül.
lg_g-slate_5_400

Összegzés

Hűségnyilatkozat nélkül, az Egyesült Államokban a G-Slate táblagépet 750 dolláros áron vásárolhatjuk meg. A T-Mobile-nál kétéves hűségnyilatkozattal 630 dollárba kerül, plusz a 100 dolláros adatforgalmi levonás, mely 530 dollárra csökkenti az árat. Ezzel a G-Slate olcsóbb, mint az iPad 2 vagy a Xoom a Verizon-os ára. Hűségnyilatkozat nélkül viszont a Xoom és az iPad 2 is olcsóbb, csak WiFi kapcsolatos alternatívákat kínál. Az LG még egyelőre még nem jelentette be a G-Slate/Optimus csak WiFi-s modelljét.
Az LG tablet kijelzője megveri a Xoom-ét, és míg a Motorola későbbre ígéri a 4G-s frissítést, a G-Slate már eleve ezzel kapható.
Árának és a T-Mobile-os extráknak köszönhetően a G-Slate jobb ár/érték arányt képvisel, mint a Xoom a Verizon-nál.

Előnyei: 4G-s támogatása, széles látószögű IPS kijelzője, előre telepített TV alkalmazások és a Honeycomb. Jelenleg a legjobb választás az androidos táblagépek közül.
Hátrányai: kétéves hűségnyilatkozat nélkül drága. A 3D-s technológiája kiábrándító, míg a 4G gyorsan lemeríti az akkumulátort.


Forrás: cnet