Kindle Fire, Nook Tablet vagy iPad 2?

Melyik a jobb választás a már befutott iPad és az ígéretesnek tűnő androidos kihívók közül?
2011. 11. 13.
Karácsony közeledtével, ha egy táblagéppel szeretnénk magunkat vagy szeretteinket meglepni, jogosan merül fel a kérdés: melyiket is válasszuk?
Tavalyhoz képest sokkal több a választási lehetőségünk, akár az olcsóbb vagy magasabb árkategóriában keresgélünk. Ott vannak az olcsóbb és magasabb árkategóriás 7 és 10 colos androidos tabletek valamint a legújabb belépők, az Amazon Kindle Fire és a Nook Tablet, melyek az idei év legsikeresebb termékét, az Apple iPad 2-t hívják versenyre.
 
ipad_470
iPad2
 
Az Amazon Kindle Fire a média középpontjában állt az elmúlt hetekben, és az előrejelzések valamint az előrendelési adatok alapján az egyetlen tablet lehet, mely valóban versenyre kelhet a népszerű iPad 2-vel. Egyes források szerint az Amazon 5 millió Kindle Fire gyártását rendelte meg. A Barnes and Noble Nook Tablet 249 dolláros árával kicsit fölötte van a 199 dolláros Amazon táblagépnek, viszont kétszer akkora a belső memóriája, a RAM-ja és akkumulátora is tovább bírja.
 
 

Amazon Kindle Fire B&N Nook Tablet Apple iPad 2
Ár 199 dollár 249 dollár 499 dollár
Kijelző 7 colos – 1024 x 600 7 colos – 1024 x 600 9.7 colos – 1024 x 768
Processzor 1GHz kétmagos 1GHz kétmagos 900MHz kétmagos
RAM 512MB 1GB 512MB
Méret 19.1 x 11.9 x 1.1 cm 20.6  x 12.7 x 1.2 cm 24.1 x 18.6  x 0.9 cm
Súly 413 gramm 399 gramm 603 gramm
Akkumulátor 8 óra olvasás, 7.5 óra videólejátszás 11.5 óra általános használat, 9 óra videólejátszás 10 óra általános és videólejátszás
Belső memória 8GB 16GB 16GB
Bővíthető memória nincs microSD nincs
Operációs rendszer egyéni Android 2.3 egyéni Android 2.3 iOS 5


Ár

Az iPad 300 dollárral kerül többe a Kindle Fire-nál, és 250 dollárral többe, mint a Nook Tablet. Alapspecifikációjuk hasonló, de ha a 64 GB-os, 3G iPad 2-őt választjuk, akkor 800 dollárnál is többet kell fizetnünk. Ha az ár fontos, akkor jobb választás akár a Kindle, akár a Nook. Habár a Nook Tablet 50 dollárral drágább az Amazon táblagépnél, ezért az árért több RAM-ot és belső memóriát kapunk. Az Amazon tablet viszont több szolgáltatást kínál.
 
nook_470
Nook Tablet
 

Kijelző

Az iPad 2 9.7 colos, IPS kijelzője a legnagyobb, jó látószöggel, és 4:3 képaránnyal. Az iPad 2 kijelzőjének felbontása 1024 x 768, míg a két 7 colosé 1024 x 600, így ezek pixelsűrűsége magasabb, azaz tisztább szöveg és grafikus megjelenítésre képesek. A nagyobb kijelzőn viszont élvezhetőbbek a videók, habár a legtöbb videó manapság szélesvásznú, így az iPad 2 4:3-as kijelzőjén fekete csíkokat látunk.

Méret

Az iPad 2 körülbelül 50 %-kal nehezebb, mint a két androidos táblagép, viszont a legvékonyabb. Itt a kérdés az, hogy inkább a nagyobb vagy a kisebb méretet kedveljük.

Alkalmazások

A táblagépek vásárlásánál az egyik legfontosabb az alkalmazások száma. Ezek hiányába “halt bele” többek között a Blackberry Playbook is. Az alkalmazások területén az iPad 2 a legjobb, hiszen több százezer közül választhatunk, sőt ez a videókra és könyvekre is vonatkozik. Második helyen a Kindle Fire áll, saját Amazon Appstore-ral, mely független a Google Marketplace-től. Jelenleg 19.000 alkalmazás közül választhatunk, és a Kindle Fire megjelenésével ez a szám folyamatosan növekedni fog. Utolsó helyen a Nook Tablet áll, habár előre installált alkalmazásokkal kerül a boltokba és Barnes and Nobles saját alkalmazásboltjából is letölthetünk még sokat, de két konkurenséhez képest sokkal kevesebb a választási lehetőség.
 
fire_470
Kindle Fire
 

Media könyvtár

Az Amazon több tízezer ingyenes TV műsort, filmet ajánl, ha az évi 79 dolláros Prime szolgáltatásra fizetünk elő, és ezen felül több százezer médiafájlt vásárolhatunk meg. A Nook Tableten ilyen szolgáltatás sajnos nincs, de elérhetjük róla a Hulu Plus és Netflix oldalakat. Az Amazon táblagépről szintén használhatjuk  Hulu Plus, Netflix és ESPN szolgáltatásait, az iPad 2-ről pedig ezeken felül más szolgáltatásokat is igénybe vehetünk, ha az iTunes-on található több százezer médiafájl kevésnek bizonyulna.
A könyvek, magazinok és képregények tekintetében az Amazon vezet, de a Kindle alkalmazást az iPad 2-re és a Nook Tabletre is telepíthetjük, a különbség csak annyi, hogy a Kindle Fire egyéni felhasználói felülete kifejezetten a médiakönyvtárra fókuszál. Az iTunes-on érhetjük el továbbra is legtöbb zenei fájlt, de az Amazon már nem sokkal marad le. A Nook Tabletről sajnos egyelőre nem sok könyvhöz és zenéhez férhetünk hozzá, de reméljük ez hamarosan megváltozik majd

Akkumulátor üzemidő

A dokumentációk szerint a Nook Tablet akkumulátora bírja a legtovább, de az igazi tesztek még változtathatnak ezen.

A választást az alapján kell meghoznunk, hogy mi a legfontosabb számunkra, mire akarjuk használni, illetve melyik méretet tartjuk praktikusabbnak.