HTC Flyer 7 colos tablet

A HTC Flyer új irányból közelíti meg a táblagépek piacát
2011. 02. 17.

A HTC-nek sikerült megkülönböztetnie a Flyer-t a többi androidos táblagéptől. Röviden összefoglalva a Flyer egy 7 colos, Android 2.4 operációs rendszert futtató (Honeycomb elemekkel frissített Gingerbread), mindössze 415 gramm súlyú tábla pc, díjnyertes HTC Sense egyéni felhasználói felülettel.

Megjelenés
A HTC tablet pc burkolata szilárdabbnak tűnik a Galaxy Tab-nél. Lekerekített oldalainak köszönhetően oldalra fordítva is kellemes kézben tartani. 122 mm szélességének köszönhetően álló helyzetben egyik kezünkben tartva, a másikkal pedig kezelve az érintőképernyőt kényelmesen használhatjuk a Flyert, és a hozzá tartozó tollal jegyzetelhetünk is.


htc_flyer1_400
A toll
A HTC Flyer egyik legérdekesebb “része” a hozzá tartozó digitális toll. Az elmúlt hónapokban  megjelent vagy beharangozott tábla pc-k közül csak az ASUS EEE Pad MeMo használ még tollat. A tablethez járó kiegészítőt nem muszáj használnunk, viszont ha szükségünk van rá, például jegyzeteléshez, dokumentumok javításához vagy rajzoláshoz, akkor nagy segítségünkre lehet. A digitális tollhoz fejlesztette ki a Notes alkalmazását a HTC, mellyel jegyzetelhetünk, kiemelhetünk szövegrészeket, megjegyzéseket fűzhetünk fényképeinkhez, és vezeték nélkül szinkronizálhatjuk azokat az Evernote-tal. A Notes-on belül hangfelvételeket is készíthetünk a Timemark funkción keresztül. A felvett anyag részeit megjelölhetjük, megjegyzéseket, magyarázatokat fűzhetünk hozzájuk, így bármikor könnyedén átugorhatunk bizonyos részeket. A Note-ot a naptár funkcióval is összekötötte a HTC, így új naptárbejegyzésünköz jegyzetet is írhatunk, vagy akár régi jegyzeteinket is átmásolhatjuk.

htc_flyer2_400
A HTC a toll használatát is új szemszögből közelíti meg. Ez a toll nem a megszokott, rezisztív kijelzőkhöz használt, és nem is kapacitív elem, hanem egy teljesen új digitális változat. Nyomásérzékeny tollhegye vezeték nélkül kommunikál a digitalizálóval, így határozva meg annak pozícióját. Törölni vagy szövegrészeket kiemelni pedig az oldalán lévő két gomb segítségével tudunk. A toll AAAA elemmel működik, és a gyártó szerint csak ritkán kell majd cserélni.

  Videó a toll használatáról

A digitális HTC toll sokkal pontosabb ugyan, mint elődei, de csak speciális alkalmazásokkal használható ki igazán tudása. Tehát jelenleg az Andoid Marketplace-en elérhető legtöbb alkalmazással nem fog együttműködni. A HTC hamarosan kiadja a Scribe Technology névre hallgató illesztő szofvert (drivert), hogy más alkalmazások is kihasználhassák a “dupla üzemmódú” kijelző előnyeit. Ha a HTC megfelelően tudja motiválni a fejlesztőket, hogy új technológiájukat használva fejlesszenek alkalmazásokat, akkor hatalmas sikerre számíthatnak, ha nem, akkor akár hátránnyá is válhat mostani előnyük.

htc_flyer3_400

HTC Sense táblagépre
A HTC teljesen átalakította a Sense felhasználói felületet, hogy illeszkedjen a táblagép 1024x600 pixel felbontású kijelzőjéhez. A Flyer tablet így 3D hatású kezdőképernyőt használ, azaz fekvő helyzetben a widgeteket három dimenzió szerűen jeleníti meg, a legfontosabb/leggyakrabban használt kerül a középpontba.

HTC Watch
Új videóletöltő szolgáltatás, melyen keresztül több száz - a legnagyobb filmstúdiók által forgalmazott - filmhez férhetünk hozzá. A HTC szerint megfizethető a szolgáltatás, de ugye a puding próbája az evés.


htc_flyer4_400

OnLive - játék a felhőben
A Flyer lesz az első táblagép beépített OnLive játék rendszerrel (cloud gaming system). Az OnLive szolgáltatás lényege, hogy a játékokhoz nincs szükség komoly hardverre, grafikus gyorsítóra, elég egy gyors internetkapcsolattal rendelkező számítógép vagy táblagép, ami képes nagyfelbontású videókat lejátszani. Az OnLive-on keresztül elérhető programokat nem saját készülékünkön futtatjuk, az csupán a kommunikációs eszköz szerepét játssza. A szoftver egy szerveren fut, mely garantálja a akadozásmentes játék élményét.

htc_flyer5_400

A Flyer tablet tokkal együtt kapható majd, melyben a digitális toll is helyet kap. Több kiegészítő közül is választhatunk majd, mint például állvánnyá alakítható táblagép tartó, asztali dokkoló vagy Bluetooth billentyűzet. 2011 második negyedévében jelenik meg, árazásáról pedig a gyártó egyelőre csak annyit árult el, hogy a “high end” tabletekhez igazodik, mint például az iPad.


A HTC Flyer tablet specifikációja

  1.5 GHz egymagos Qualcomm processzor
  1GB RAM
  32 GB belső memória, micro SD kártya bemenet
  alumínium burkolat
  7 colos kijelző, 1024 x 600 pixel felbontás
  195,4 x 122 x 13,2 mm
  415 gramm
  HSPA, 850/900/1800/1900 MHz GSM frekvenciák
  GPS, fényérzékelő, G-szenzor, Digitális iránytű
  4000 mAh akkumulátor
  WiFi, Bluetooth
  microUSB port, 3.5 mm audió jack
  1.3 megapixeles elülső kamera, 5 megapixeles autofókuszos hátsó kamera
  Android 2.4 OS HTC Sense egyedi felhasználói felülettel


És végül jutalom azoknak, akik végigolvasták a cikket