Dell Streak 7 ismertető

A legmeggyőzőbb 7 colos táblagép
2011. 04. 25.
A 7 colos Dell Streak 7 a T-Mobile 4G-s tabletjeként debütált. A táblagépet Tegra 2 kétmagos processzor hajtja, érintőképernyője 800 x 480-as felbontású, és a híresen strapabíró Gorilla Glass borítás védi.

Hardver és külső

A Streak 7 dizájnja nem sokban különbözik az 5-ös testvérétől.  A Streak 5-nél problémát jelenthetett, hogy a hátsó akkumulátor talán túl könnyen vált le a gépről, de a Streak 7 hátlapja masszív, nincs benne kivehető elem. Kinézetre sem néz ki rosszul: itt is a Dellnél egyre gyakoribb gyémánt mintázatot használta a cég. 
streak_7_1_400
 
A megjelenés alapján feltűnik, hogy a gépet vízszintes használatra javasolják: a kamera helyétől kezdve a hangerőszabályzón keresztül az oldalsó gombokig erre utal a tervezés.
A kerekített sarkokkal és oldalakkal a Streak 7 külsőre eléggé hasonlít a Streak 5-höz. A gép tetején két gomb található: a be/kikapcsológomb, és a hangerő-szabályozó. Az előlapon találhatjuk a Home, Menu, és Back gombokat, viszont a Search gombot hiába keressük. Az hiányzik, ami némileg meglepő, tekintve, hogy egy androidos gépről van szó.
A tableten két hangszórót találhatunk a gép két oldalán, ez igazi sztereó hatást kölcsönöz a megfelelő audióformátumot hallgatva. A hangszórók elhelyezése így különbözik a Galaxy Tab-étól, ahol mindkét hangszóró a gép alján kapott helyet.
A Streak 7 kicsit kevesebb fél kilónál, méretei pedig 201 x 117 x 12.7 mm – ezzel valamivel hosszabb, mint a Galaxy Tab.

Szoftver és teljesítmény

A Streak 7-hez Android 2.2 jár, valamint a Dell saját ‘Stage’ widgetjei, amelyekkel e-mailezhetünk, képeket nézegethetünk, zenét hallgathatunk, stb.
 
 
A Streak 7 úgy tűnik, hogy összességében egy fokkal gyorsabb a Galaxy Tabnél: nem okozott gondot váltogatni az alkalmazásokat, vagy épp több oldalon netezni. Bár a Streak 7-es Tegra 2 processzora kétmagos, és a 2.2-es Android multi-thread-es (több végrehajtási szálat is tud kezelni a processzor), ettől függetlenül még van hova fejlődni. Ugyanakkor nem minden alkalmazás rendelkezik multi-thread támogatással – így csak akkor ismerjük meg a gép teljes erejét, ha megjelenik rá a Gingerbread vagy a Honeycomb.

4G

A Dell tabletje az első 4G-s T-mobile tábla pc. Ezzel a technológiával igencsak gyorsan lehet netezni, feltéve, ha olyan körzetben tartózkodunk, ahol a lefedettség kellően ki van építve. (A T-Mobile a 4G-n nemcsak a klasszikus LTE-t érti, hanem a HSPA+ támogatást is.)

Kamera és multimédia

A lejátszott 1080p-s tesztvideó akadozás nélkül, simán fut a Nvidiás Tegra 2 processzoron. Videót rögzíteni viszont maximálisan 720p-ben tudunk, de ez is elég a hétköznapi használathoz.
streak_7_3_400 
A grafika és játékok fantasztikusan futnak a gépen, ami el is várható, tekintve, hogy az Nvidiának hatalmas tapasztalata van a grafikus alkalmazások terén. A Streak 7 sokkal meggyőzőbb teljesítményt nyújtott a játékok területén, mint azt a Galaxy Tab tette.

Akkumulátor

A legnagyobb negatívum az akkumulátorral kapcsolatban merül fel: feltöltött reggeli állapotból indulva, átlagos használat mellett délutánra már teljesen lemerül. Ez jóval elmarad a Galaxy Tabtól, amelyben 4000 mAh-s akkumulátor üzemel, szemben a Streak 7 2780 mAh-ás kapacitásával.
streak_7_2_400

Összegzés

A Tegra 2 processzorral felszerelt táblagép sokkal jobb, mint bármely más 7 colos társa, köztük a Galaxy Tab.
Az egyetlen negatívum talán az akkumulátor, amely sokkal kevesebbet bír, mint a Galaxy Tab-é.
Ráadásul a teljes erejét csak akkor mutatja majd meg a tablet, amikor kijön rá a Gingerbread vagy Honeycomb. Az így megjelenő multi-thread támogatás, és jobb optimalizáció ennél is gyorsabbá fogja tenni a Streak 7-et.