Bővebben az ASUS Eee Pad Transformerről

A hibrid táblagép különlegessége a billentyűzetben elhelyezett extra akkumulátor
2011. 04. 29.
271 x 177 x 12,98 mm-es méreteivel vastagabb, mint az iPad 2, vagy a Galaxy Tab 10.1, és picit nehezebb is a maga 680 grammjával. Ezzel együtt egy korrekt tablettel van dolgunk, amely letisztult formájával, és fémes hatást keltő külsejével hamar elnyeri a vásárlók tetszését. Portjairól is csak jót mondhatunk: rendelkezik sztereó hangszórókkal, HDMI mikrofon, valamint fejhallgató ki/bemenettel. Ezeken felül microSD kártyahelyet és a billentyűzet csatlakozóját találhatjuk meg a Transformeren. A táblán két kamera kapott helyet: az 1.2 MP-es elülső, és az 5 MP-es hátsó. Specifikációihoz tartozik még az 1GHz-es Tegra 2 processzor, 1 Gbyte RAM, 16/32 Gbyte flash tárhely, a WiFi b/g/n és Bluetooth 2.1+EDR támogatás.
 
asus_eee_pad_transformer_1_400_01
 
Az ASUS tábla pc 10.1 colos, 1280 x 800 pixel felbontású IPS képernyőjét Gorilla Glass védi, és egyszerre akár 10 ponton érzékeli érintésünket (10-point multitouch). Kijelzőjének hihetetlenül széles a látószöge. Bármelyik irányból is nézzük, a gazdag színek nem torzulnak. Bátran kijelenthető, hogy ez az egyik legjobb képernyő a piacon.
 
A billentyűzet külön kapható, amivel táblagépünk egy mozdulattal netbookká alakul át.  Számos hasznos Android és médiához kapcsolódó gyorsgomb, és egy touchpad segíti navigálásunkat. A Transformer billentyűzete határozottan illeszkedik a tablethez, és kijelző dőlésszögének állítása is meggyőzően működik.
 
asus_eee_pad_transformer_2_400
 
A billentyűzet - ami egyben dokkoló - további extrákkal is szolgál: USB 2.0 portokat, kártyaolvasót, és legfontosabbként egy integrált akkumulátort (!) tartalmaz. Ez erősen megnöveli a tablet üzemidejét, 9.5 óráról akár 16 órára. Ha a feltöltött dokkoló nincs az AC hálózathoz kötve, akkor is automatikusan tölteni kezdi a lemerült tábla pc-t a csatlakoztatás után. A gyári AC adapternek pedig két DC csatlakozója van, így egy időben tölthetjük mindkét egységünket. Az extra akkumulátornak köszönhetően kifejezetten jó lett a hibrid súlyelosztása is.
 
Az ASUS eszközölt némi változtatást a Honeycombon, mégpedig egy saját főmenü-témával, ami egy aktív asztal (desktop) időjárás-jelentéssel, e-mail ügynökkel, és naptárral. Az egyedi témának a háttere is ötletes, amely víz formájában, a víz szintjének megfelelően mutatja az akkumulátor maradék energiáját - néhány jégkockával megspékelve. Ha elfordítjuk a képernyőt, a víz a forgatás irányába folyik át. Az ASUS saját Honeycomb asztala nem csak esztétikus, de praktikusan informál is minket, hogy mikor merül le a gép.
 
asus_eee_pad_transformer_3_400
 
Az ASUS tablethez jár egy Polaris Office 3 is, amellyel Office dokumentumokat készíthetünk. Úgy tűnik, hogy az ASUS szeretné, ha a vásárlók tartalmakat is készítenének gépeiken, nem pedig csak „fogyasztanának” rajta. További hozzáadott ingyenes program a MyNet, (DLNA streaming kliens), a MyLibrary (e-könyvolvasó alkalmazás), a MyCloud (ASUS Webstorage-en tárolt tartalom eléréséhez), és a MyDesktop (egy bejelentkező-program távoli PC-nk, Mac-ünk, vagy Android gépeink eléréséhez).

Az Eee Pad teljesítménye egy szinten van a többi Tegra 2-es géppel: gördülékenyen fut rajta minden alkalmazás, a kétujjas zoomolással egyetemben. A HDMI kimeneten keresztül az 1080p-s felvételek minősége kitűnő a csatlakoztatott HD TV-n. Ha vezetékek nélkül szeretnénk mindezt élvezni, arra is lehetőségünk van a DNLA támogatás által.
A táblagép talán egyetlen hiányossága a 3G, amelyet csak a következő hónapokban megjelenő modellekbe fejleszenek bele. A 16 GB-os WiFi modell ára 399 dollár, amely 20%-kal kevesebb az alap iPad 2-nél. Külsőre talán nem olyan letisztult mint az Apple tábla pc, viszont az Eee Pad billentyűzete mindenképpen életrevalóbb, mint az iPad bluetooth-os megoldása.
 
 
Az Eee Pad Transformer tehát összességében egy igen ígéretes táblagép, a csatlakoztatható billentyűzetének köszönhetően pedig alkalmas laptopként való használatra. De nélküle sem marad el a netezés élménye a Motorola XOOM-tól  vagy a Samsung Galaxy Tab-től.