Archos 70 és 101 táblagépek

Az olcsóbb tabletek sztárjai
2011. 02. 04.

Az Archos 7 és 10.1 colos táblagépen is Android 2.2 operációs rendszer fut. 1GHz-es ARM Cortex A8 processzoraik, kapacitív kijelzőik, és VGA elülső kameráik vannak.

 

A külsőarchos_101_a_kulso1_400
Az Archos 70 tablet 1 cm vastag, és mindössze 30 dkg súlyú, míg pl. a Galaxy Tab, ha csak  0.2 cm-rel is, de vastagabb, és súlya is 8.5 dkg-mal nehezebb. A szintén 1 cm vastag Archos 101 természetesen nehezebb 7 colos társánál, de még így is 50 dkg alatt van, míg az iPad 1.3 cm vastag és 68 dkg. Méretüknek köszönhetően könnyebb, praktikusabb használatuk, mint a legtöbb piacon lévő tábla pc-nek. Mindkét Archos tabletnek beépített támasztéka van, a 7 colosé jobb hátulról, míg a 10 colosé középen hátulról nyitható ki. A támasztékok, csak úgy mint a táblagép maga, nem a minőség benyomását keltik, de jól használhatók és legalább nem extraként kell megvásárolni. archos_70_a_kulso2_400
Mindkét Archos tabletnek olcsó érzete van, hátoldaluk fekete műanyagból készült, amit egyedül a gyártó szintén műanyag logója díszít. A fekete műanyag több árnyalatban található meg a készülékeken, de stílus és szépérzék nélkül. Az olcsó alapanyag a tartósságot is megkérdőjelezi. Szinte biztos, hogy dizájn és strapabírósági versenyt nem fog nyerni egyik archos_101_kulso3_400
Az Archos 7 és 10.1 colos táblagépen is Android 2.2 operációs rendszer fut. 1GHz-es ARM Cortex A8 processzoraik, kapacitív kijelzőik, és VGA elülső kameráik vannak
Archos tábla pc sem, viszont portok tárházával szerelték fel őket: mini-HDMI, mini-USB, 3.5 mm-es fülhallgató jack és microSD kártya bemenet. A 10 colos tableten egy teljes méretű USB port is elfért.

A kijelző archos_a101_a_kijelzo_400


Sajnos a kijelző sem a minőségi kategóriába tartozik, érintésre kráterszerűen benyomódik a gyenge felület miatt. Ha kikapcsoljuk az Archos 101 1024 x 600 felbontású LCD kijelzőjét, akkor egy metálosan zöldes, tükörfényes képernyőt látunk, mely nem igazán esik jól szemünknek és a táblagép összképét is rontja. Kapacitív kijelzője viszont elég jól reagál érintésre és csúsztatásra is, sőt a tükörfényes felület segíteni látszik ebben. A kijelző derékszögben vagy attól csak kicsit eltérve látható élesen és élénken. 30 foknál nagyobb eltérés a derékszögtől már komoly színtorzulást okoz.

A kamera és a hangszórók


 archos_70_kamera_400


Nem tudni, hogy szoftver vagy hardver probléma okozza, hogy mind a két tablet pc VGA kamerája nehézkes, a képek pedig elmosódottak és szemcsések. A videófelvétel is gyenge minőségű és a hang egyáltalán nincs szinkronban a videóval.
Mind a 101 hátoldalán, mind a 70 oldalán található hangszórók viszont elég hangosak. A 101 táblagép egy kicsit magasabb frekvencián játszik le mindent, de filmek nézésénél ez nem tűnik fel. Bármelyik tablet megvásárlásakor egy 3.5 milliméteres fülhallgatót is kapunk, habár ezeket is érdemes jobb minőségűre cserélni rendszeres használat mellett.

Android

archos_70_android_400

 

Például a Samsungtól eltérően, az Archos változtatás/testreszabás nélkül használja az okostelefonokra fejlesztett Android 2.2-es operációs rendszert, így a készülékek csak egy óriásmobil érzetét keltik. Egyik tableten sincs előre telepített Google alkalmazás vagy Market. Több, 3G kapcsolat nélküli Androidos táblagépnél már találkozhattunk ezzel a problémával, de az Archos, hogy ellensúlyozza, előre telepítette saját AppsLib boltját, melyben jelenleg több mint 10.000 alkalmazás található. Mivel a legtöbb megszokott Google alkalmazás itt nem található meg, az Archos rajongók megkönnyítették az átlag felhasználók dolgát, és egy könnyen letölthető kigészítő csomagot készítettek, mellyel kompatibilitási gondok sem merülnek fel.
PMP (hordozható médialejátszó) gyökereinek köszönhetően az Archos táblagépei szinte minden formátumot támogatnak: AVI, MP4, MKV, MOV, WMV, MPG, PS, TS, VOB, FLV, és még sok mást is. A 70 és a 101 tablet is 8GB tárhellyel és 250GB-os merevlemezzel kapható, de a 101 16GB-os változatban is elérhető.

Teljesítmény és akkumulátor

archos_a101_tejesitmeny_400

A 3D OpenGL ES 2.0 gyorsítónak köszönhetően mind a két tablet pc akadozás nélkül játsza le a 720p videókat és a játékélmény is kiváló. Archos szoftverrel a nézett tartalmat HDTV-re is kivetíthetjük. Ha két vagy több alkalmazás és a böngésző között navigálunk, akkor mind a két táblagép lelassul, és előfordul, hogy a navigációs ikonok sem reagálnak.
Az egyes weboldalak könnyen, gyorsan töltődnek WiFi-n keresztül, habár egyelőre a Flash tartalom le van tiltva. Elvileg január végétől kapható az Archos Flash plug-in-je, mely nemcsak Flash 10-es támogatást biztosít, de a optimalizálja a videódekódolást is.
Az Arcos 70 akkumulátora 6, míg a 101 táblagépé közel 7 és fél óra üzemidőt bír. . Összehasonlításként a Samsung Galaxy Tab akkumulátora kicsit több mint 6 óra, az iPad-é pedig több mint 9 óra használatot bír.

Összefoglalás

archos_70_osszefoglalo_400

Ár-érték arányukat tekintve az Archos 70 és az Archos 101 táblagépek igazán versenyképesek, hiszen már 299 dollárért megvásárolhatjuk őket. Ha belegondolunk, akkor a 300 dollár alatti kategóriában a dizájn hiánya, a kijelző problémái, és a többi nehézkesség is megszokott, sőt versenytársaikhoz képest a két Archos tablet jó vételnek tűnik.