A Samsung felvásárolta a kijelzőgyártás egyik úttörőjét, a Liquavista-t

Az adásvétel apropóján kicsit részletesebben ismertetjük a Liquavista által kifejlesztett 'electrowetting' kijelzők működési elvét is
2011. 01. 24.

Az eindhoveni székhelyű Aquavista 2006-ban jött létre, amikor levált a Philips Kutatóközpontjáról. A cég élen jár az ‘electrowetting’ (elektromos nedvesítés) elvén működő technológia gyakorlati megvalósításában, olyannyira, hogy fejlesztéseit szabadalmakban védette le.


Az electrowetting kijelző felépítése:


Amíg a hagyományos (pl. LCD) kijelzők egy pixele csak fényáteresztő módban működik, addig az electrowetting elvén megvalósított cella mindhárom, jelenleg ismert megjelenítési formát képes alkalmazni. Az elv lényege: a kijelző elemi celláiban kétféle folyadék van. Az egyik olaj, ami elnyeli a fényt, a másik pedig fényáteresztő elektrolit. Alapállapotban az olaj teljesen elfedi a pixel felületét, de feszültség hatására összehúzódik, és utat ad a fénynek. Minél nagyobb a feszültség, annál több fény jut át a cellán, így válik a fény erőssége szabályozhatóvá.

Az electrowetting jelenség 3 fajtája:

- Fényvisszaverő (reflective) mód:
reflective_500
A környezetből érkező fény a bal oldalon elnyelődik, míg a jobb oldalon a feszültség hatására összehúzódó olajnak köszönhetően nagy részben visszaverődik a fehér hordozóanyagról. A kép alsó részén az olaj által elfoglalt terület méretét látjuk egy pixelre vetítve. A kijelző lehet monokróm (LiquavistaBright) és színes is (LiquavistaColor), főleg e-könyvolvasókban találkozhatunk majd leggyakrabban vele.

- Fényáteresztő (transmissive) mód:
transmissive_500
Működése hasonló a fényvisszaverődésen alapuló technológiához, csak itt a fényt a háttérvilágítás biztosítja. Tulajdonságaiban ez hasonlít leginkább a jelenleg széles körben elterjedt LCD-khez.

- Fényáteresztő és fényvisszaverő (transflective) mód:
A két fenti eljárás kombinációja (LiquavistaVivid). Fényérzékelővel kombinálva egy rendkívül energiatakarékos eszközt kapunk, hiszen ha a kijelző elegendő fényt kap a környezetből, a háttérvilágítás lekapcsolódik. Talán ez a legnagyobb előnye a jelenlegi LCD-khez képest, mert a mobileszközök piacán az egyik legfontosabb paraméter az akkumulátor üzemideje.

A LiquavistaVivid főbb tulajdonságai:
- alacsony fogyasztás (akár tizede is lehet a mai kijelzők fogyasztásának)
- gyors képváltás (fényvisszaverő módban 70-szer gyorsabb a jelenlegieknél, így ez már nem lesz korlátja a színes e-konyvolvasók videólejátszásának)
- szélsőséges fényviszonyok mellett is tökéletes láthatóság
- minden szögből élvezhető minőség
- egyszerű gyártási folyamat (90%-ban megegyezik az LCD gyártástechnológiájával)

Az első electrowetting hajlékony e-papír kijelző:


Összefoglalva tehát úgy tűnik, hogy a Samsung jó vásárt csinált, mert az electrowetting technológia kiválóan alkalmas e-könyvolvasók, mobiltelefonok, médialejátszók és egyéb mobil eszközök (pl. táblagépek) kijelzőjeként való felhasználásra. A Samsung továbbá az e-papír és átlátszó kijelzők fejlesztésére is koncentrál a jövőben.