Mi az a táblagép?

2010. 10. 25.

Az első Tablet PC prototípusát a Microsoft mutatta be 2001-ben, de az Apple Ipad megjelenéséig nem terjedt el széles körben. A Microsoft gépén a Windows XP egy Tablet PC kiadása futott. Magas ára miatt nem volt nagy piaca, főleg orvosi, tudományos és üzleti körökben terjedt el.

Az Ipad megjelenésével előtérbe kerültek a táblagépek, hirtelen megnőtt a kereslet irántuk. Az Apple egy olyan könnyen hordozható terméket kínál, ami megfizethető és olyanok számára is könnyen használható, akiknek nem munkaeszközük a számítógép, hanem inkább csak multimédiás tartalmak megtekintéséhez, internetezéshez használják a számítógépet.

A táblagépeket többféleképpen csoportosíthatjuk, osztályozhatjuk. Mivel elég sok az átmenet, ezért többféle csoportosítással találkozhatunk.
Mi így csoportosítottuk őket:

Slate, Pala Pc, Írótábla

A Slate típusú gépek a legismertebb csoport. Egy kijelzőből és egy vagy pár darab gombból állnak. Billentyűzettel nem rendelkeznek, de egyes gyártók biztosítanak külön megvásárolható klaviatúrát gépeikhez. A szövegbevitel kézírás felismeréssel, vagy virtuális billentyűzettel történik.
A bennük rejlő processzor és hardver szerint még két csoportra bonthatjuk őket:

Írótábla (Slate)

A hagyományos írótábla a notebookokban is használt processzort és hardverelemeket tartalmaz. Főleg ipari és oktatási célokra használják. Ipari felhasználásnál gyakori a víz-, hő-, vagy ütésálló darabok.

Mobil felépítésű írótábla

Legjellemzőbb típusa az Apple Ipad-je. Átmenet az írótáblák (Slate) és az okostelefonok között. Processzora és hardver elemei főleg okostelefonokból átvett alkatrészek. Ennek köszönhetően fogyasztásuk alacsony, így egy töltéssel is sokáig használhatóak. Népszerűsége abban a felismerésben rejlik, hogy azok, akik számítógépüket kikapcsolódásra, és nem munkájuk miatt használják, egy könnyen használható eszközhöz juthassanak. A leggyakrabban használt programokat (e-mail, fényképek, videók, internet, közösségi oldalak, e-könyv olvasás) könnyen kezelhető és átlátható formában teszi elérhetővé a használójának. Hátrányuk, hogy teljesítményük elmarad a hagyományos notebookokétól. Az Apple sikerén felbuzdulva egyre több gyártó próbál az Ipadhez hasonló táblagépet piacra dobni.

Tablet PC, Tablet, Átalakítható

Az átalakítható Tablet PC átmenet a hagyományos notebookok és az írótáblák (Slate) között. Használható hagyományos notebookként is, de a kijelző elfordításával egy érintőképernyős írótáblát kapunk. Előnye, hogy írótáblaként és hagyományos notebookként is tudjuk használni. Hátránya a súlya, ami a notebookokéhoz hasonlóan viszonylag nagy.

E-könyvolvasó, E-book

Az E-könyvolvasókat, mint a nevükből kiderül digitális könyvek olvasására találták ki. Az ötlet a 70-es évekre nyúlik vissza, a 90-es évektől pedig több eszköz és technológia is megjelent, mely alkalmas elektronikus könyvek olvasására. 2007-ben az Amazon (amazon.com) Kindle olvasója nagy előrelépés volt az e-bookok világában. Az amazon.com-on 2010-ben a digitális könyvek eladásai túlszárnyalták a hagyományos könyvek eladásait. Az e-könyvek olvasására is alkalmas Ipad is előrelendíti a digitális könyvek terjedését.

Booklet

A bookletek kinézetre leginkább egy könyvhöz hasonlítanak, gyakran két képernyővel. Főleg szervező, levelező, projektmenedzselő eszközként használják. A bevitel kézírás felismeréssel történik.

Hibrid és egyéb táblagépek

A táblagépek csoportosítása elég nehéz, mert léteznek olyan eszközök, melyek több csoportba is beletartozhatnak. Az Ipadet is nevezhetjük egy multifunkciós írótáblának, de e-könyvolvasónak is. Léteznek olyan hibrid táblagépek, melyek leginkább az átalakítható Tablet PC-kez tartozik, de a kijelző és a billentyűzet különválasztható, így egy teljes értékű írótáblát kapunk.