Új üvegen dolgozik a Corning

2013. 07. 12.

A Corning neve minden bizonnyal szinte minden olvasónk számára ismerős lehet, ha pedig ilyen formán nem is, a Gorilla Glass márkanév biztosan sokat mond mindannyiunknak. A rendkívüli ellenállósággal bíró panelek az okostelefonjainkat és a táblagépeinket hivatottak megvédeni a külső behatásokkal szemben.

Itt is, mint ahogy a hordozható apróságokhoz kapcsolódó dolgok minden területén, muszáj lépést tartani a fejlesztések területén. A Corning mérnökei sem ülnek karba tett kézzel és várják, hogy pörögjön a megrendelések száma, hanem próbálnak újabb modelleket felvonultatni. A következő biztonsági üvegük állítólag minden eddiginél nagyobb átláthatóságot biztosít és a teherbírása is lenyűgöző lesz.

A sajtóanyagban olvasottakat nem árt fenntartásokkal kezelni, de azért megosztom veletek a vállalat által közölt – szó szerint – csodás adatokat. Ez a megoldás 10000 (tízezer!) elefánt súlya alatt sem repedne meg, az átlátszósága pedig mindössze egyetlen százalékkal rosszabb, mint a teljesen tiszta levegőé fényes nappal. (Felmerül persze a kérdés, hogy mekkora felület érintene ekkora súly, és hogyan oszlana el a terhelés, valamint a tiszta levegőt mégis hogyan gondolják, de kár is komolyan venni ezeket az információkat.) A lényeg, hogy a Gorilla Glass 3-nál mind a terhelhetőség, mind pedig az átláthatóság jobbnak ígérkezik.

A kötelező körök lefutása mellett arra is odafigyeltek azért, hogy némi extra paramétert is bedobjanak a mély vízbe, amikkel még vonzóbbá tehető a következő generációs termék. Kiemelt figyelmet szántak a fejlesztés során a tükröződés problémájának megoldására, ami így állítólag minden eddiginél több fényt képes lesz elnyelni ahelyett, hogy visszatükrözné azt. Továbbá egy antibakteriális réteg is lesz rajta, ami távol tartja a kórokozókat lehetősége szerint.

Az iparágban először próbálkozik ilyennel a Corning, így kíváncsiak leszünk a végeredményre. Azonban hosszú még az út a tervezett biztonsági üveg megjelenéséig. Mikor erről kérdezték a vállalat vezetőjét, ezt a választ kaptuk: „a következő két évben”.