Trükkösen növelte részesedését a Jelly Bean

2013. 04. 17.

A Google operácisó rendszerének piaci arányai jelentősen átrendeződtek az elmúlt hónap folyamán, ami annak köszönhető, hogy a keresőóriás megváltoztatta ezeknek az összesítéseknek a számítási eljárását. Az Android 4.1-et és az Android 4.2-t összefogó Jelly Bean ezt követően közel a piac negyedét tudhatja magáénak a kimutatások alapján.

Mi változott és miért is jobb ez így nekünk? Hát ha nekünk nem is, a fejlesztőknek mindenképpen szeretne pontosabb irányt mutatni a Google. A változtatások nem nagyok, mindössze annyi történt, hogy eddig az automatikusan bejelentkező okostelefonokat is számításba vették, de mostantól csak azoknak a mobiloknak a számát összesítik, amik valóban be is lépnek a rendszerre szabott piactérre, a Play Store-ba. Így tehát azokat nem veszi figyelembe az új számítás, akik nem használják ki az Android adta lehetőségeket, nem frissítik a programjaikat és nem telepítenek újabbakat. Ebből pedig azonnal látszik, hogy a programozóknak miért is kedveznek az „újraszámolással”.

Most, hogy lemaradtak a lényegében csak, mint telefon, használt androidos masinák, az összkép közel került a nagy változásokhoz. A Gingerbread továbbra is maradt a vezető szerepben, de már „csak” 39,8 százalékot birtokol a több millió gépezetet tartalmazó tortából. Az Ice Cream Sandwich (Android 4.0) némi javulást mutatott, de nem egészen 1 százalékkal került közelebb az Android 2.3-hoz és a vezetéshez – most 29,3 százalékot tudhat magáénak. A nagy hajrás ezúttal is a Jelly Bean volt, amit már fentebb említettem is, ennek a verziónak a nevéhez 25 százalékos rész fűződik. Ez lesz az az Android kiadás, ami átveheti a koronát az igencsak koros Android 2.3-tól.

Az újfajta eljárással számba vett mobilok nagy vesztesei a FroYo-t futtató eszközök, ezeknek a szerepvállalása fele akkorára csökkent. A többiek pedig valósággal eltűntek a térképről, de ezek egyébként sem igazán rendelkeztek már kimutatható piaccal.