Terítéken az Ainol Novo 7 Venus

2013. 07. 01.

Az Ainol ugyan nem a legismertebb név felénk, de akik a távol-keleti masinákkal is tisztában vannak, amelyek felénk nem kapnak akkora hangsúlyt, akkor azok már minden bizonnyal ismerik a gyártót. Az egyik legnépszerűbb kínai tabletszabász most egy négymagos 7 colos megoldással frissítette a palettáját.

A Venus névre keresztelt gépezet felbontása meglehetősen magas, 1280 x 800 képpontot sűrít a kis képátló mellé, így kellemes képminőséget biztosít, az IPS technológiával (és az 5 pontos multitouch-csal) kiegészülve pedig biztos nem lesz panasz a színhűségre és a betekintési szögekre sem. Az Android 4.1 rendszer mozgatásáról ezúttal egy kínai SoC gondoskodik. A feltörekvő Actions nevével fémjelzett ATM7029 meglehetősen erős, hiszen a felépítését tekintve a legközelebbi rokona a Samsung Exynos 4412, tehát négy Cortex-A9 maggal van dolgunk. Ezek 1,5 GHz-es órajelen dolgoznak és egy GC1000+ grafikus egység társaságát élvezik – ez éppen erőben nem szerény, de a támogatottságban igen, így kicsit beárnyékolja az összképet. A rendszernek 1 GB-nyi memóriát kell beosztania a tárhely pedig 16 GB-os méretet öltött. A háttértár bővíthető lesz továbbá microSD kártyával 32 GB-os méretben.

A műanyag házban lakó üdvöske két kamerát kapott, előre egy VGA modul tekint még hátul egy 2 megapixeles fedezhető fel – sajnos a feladatára csak a VGA alkalmas (Skype hívások), a 2 MP-es fotózásra már nem túl fényes. A kapcsolati képességei között felfedezhetünk 802.11 b/g/n WLAN-t, és sajnos semmi mást. Mobil hálózati modemmel még utólag elláthatjuk Stick modem formájában, ám más lehetőségünk nincs; a Bluetooth hiánya bizony fájó. A 320 grammos táblagép nem túl vékony, 10,8 milliméteres házban lakik a felülete pedig 186 x 127 mm. Ezekbe a paraméterekbe még egy 4000 mAh-s telepet is sikeresen belesűrítettek így a sarkalatos pontnak számító üzemidővel sem lesz gondunk, lazább használattal biztosan teljesíthető a 10 óra folyamatos nyúzás is.

Az Ainol Novo 7 Venus 120 dolláros áron is beszerezhető már, persze nem hazánkban, hanem külföldi webáruházakban. Hivatalosan, ha felénk meg is fordul, vélhetően akkor is sokkal magasabb ár társulhat mellé. A gép eléri az összes Google szolgáltatást, és ezeknek a java előre telepítve is lesz.