Tegrás termékfelhozatallal újít a Toshiba

2013. 06. 07.

A Toshiba felől már korábban érkeztek pletykák új táblagépekről, így nem jelent akkora meglepetést, hogy a Computexen valóban több friss gépezet terítékre került. A két legérdekesebb lényegében szinte ugyan az lesz, az extráké a vízválasztó szerep.

Lássuk előbb a kisebbik tagját a felhozatalnak, ami az Excite Pure névre fog hallgatni. Ez a modell egy 10,1 hüvelykes panellel lesz felszerelve, mely 1280 x 800 képpontos felbontással operál. A bekapcsolást követően a masina az Android 4.2-vel „lep meg minket”, tehát a frissességgel biztosan nem lesz gondunk. A rendszer mozgatórugója a Tegra 3 chipkészlet, ami a négy plusz egy Cortex-A9 maggal ugyan már nem mai darab, de a feladatát tökéletesen tudja teljesíteni még ma is, és a felbontás sem teszi magasra a lécet.

A Pure ára 299,99 dollár lesz, vagyis nyugodtan ráfogható, hogy a 300-as ligában indul, ami bizony nem kevés. Ezért a pénzért kapunk még 16 GB-nyi tárhelyet és a bővítés lehetősége is adott, a rendszernek pedig 1 GB-os memóriával kell gazdálkodnia. A kamerája 3 megapixeles fotókat képes lőni, visszanézni pedig már HDTV-n is adott a lehetőség bárhol, mivel microHDMI is van a kereten az USB és a Jack dugó mellett. Kicsit borsos az ára, de még éppen elmegy rezgő léc mellett.

A két nagytesó persze csak még fentebb pakolja azt a bizonyos lécet, hiszen ezek már ízig-vérig a csúcsra termettek. A Toshiba Excite Pro és az Excite Write szinte a Pure kivitel dupláját nyújtják. Legalábbis a legtöbb tulajdonságuk éppen kétszeresen az imént bemutatott olcsóbb modellnek. Itt a tárhelyünk 32 GB-os kapacitással bír, a rendszermemória pedig már 2 GB-os testet öltött. Ehhez jön a 10 colos megjelenítőre „kifeszített” 2560 x 1600-as, elképesztően magas felbontás. A kamerája pedig már 8 megapixeles, mely már bizony több mint a dupla.

Nincs ez másként a Tegra 4-gyel sem, ami mérföldekkel hagyja maga mögött az Nvidia lapkakészletének harmadik generációját. Ezen a duón is az Android jelenlegi legfrissebb variánsa fut amúgy a 4.2-es Jelly Bean képéban. A Pro ára 499 dollár lesz, éppen kétszázzal licitálja így felül a kistesót, de a csúcsot az Excite Write jelenti, ezért ugyanis még a Prohoz viszonyítva is 100 dollárral többet fognak kérni. A Write extra képességét a burkolat alá rejtett toll jelenti, a TruNote, valamint néhány ehhez tarozó szoftver és a ThinkFree Office alkalmazás.