Szeretettel Észak-Koreából?

2013. 06. 29.

Ha Koreát emlegetjük egy lapon a technológiai fejlesztésekkel, és a legújabb kütyükkel, akkor mindenki automatikusan Dél-Koreára gondol, pedig északon is folynak ilyen fejlesztések, nem csak mogorva katonák és szomorú kétkezű munkások lakják az országot. Itt is egyre nagyobb méretet öltenek a technológiai vívmányok.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy immáron megérkezett az első sajátkészítésű táblagépük is. A bemutatóra a Three Revolution Exhibition Hallban került sor, ez a hely Phenjanban található, az ország fővárosában. A gépezetnek nagy rendezvényt csaptak, a leleplezéskor a Chosun Computer vezetőjével Choi Cheol Min részletezte (volna) a masina képességeit.

Sajnos nem sok adatot sikerült megtudni azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen specifikációkat is takar ez a megoldás. A fotók alapján azt biztosan megállapíthatjuk, hogy ezen is a Google operációs rendszere fut, de hogy pontosan mely variánssal lesz dolgunk, azt egyelőre nem tudni. Minden készülék mellé jár majd tok is, ami bőrszerű külsővel rendelkezik és belül műanyag. Maga a gép pedig fémből öltött alakot, ami dicséretes.

A gyártó vélhetően az Android ingyenessége miatt döntött ezen operációs rendszer használata mellett. Arról nincs információnk, hogy a 10,1 colos tábla mennyibe fog kerülni, és azt sem tudni, mikor kerülhet a boltokba és milyen korlátozásokkal lehet majd hozzáférni – hiszen azért mégis csak Észak-Koreáról van szó.