R7 és R12 néven fejlesztik a HTC táblákat

2013. 05. 15.

A HTC tabletjeinek terve gyakorlatilag mindennapos témává kezd válni az elmúlt időszakban. Az első pletykák még tavaly novemberben futottak be, és egy bizonyos pont azóta is változatlan ezekben. Mégpedig az operációs rendszer, ami egyre biztosabb, hogy a Windows 8 valamely verziója lesz.

A legfrissebb szivárgások már a Blue Editionnel hozzák szóba a HTC legújabb termékeit, ami ugyan szép dolog, de egyben az is jelentené, hogy hosszú út vezet még a megjelenésig. A Microsoft vélhetően csak valamikor az ősszel fogja leleplezni a Windows 8 „bekékített” kiadását, a kész eszközökre pedig jó eséllyel még tovább kell várakozni. És mivel a megjelenési időpont sem tiszta, az árról sem esett szó.

A HTC R7 és az R12 a számmal jelölt méretet ölti magára, tehát az R7 hétcolos kijelzőt fog kapni, míg az R12 óriási, 12 hüvelykes képátlóval rendelkezhet. A két szerkezet között sok a közös nevező, de az R12 azért valamivel nagyobb felbontást kapott (2048 x 1536 pixel), és állítólag a kapcsolati képességei is jobbak lesznek, mint a kistestvérnek.

Az R7 1280 x 800-as vagy 1920 x 1200 képpontos panellel lesz ellátva, így a kis méret ellenére magas lesz pixelsűrűsége. A sebességről a jelenlegi egyik legerősebb chipkészlet, a Qualcomm Snapdragon 800 fog felelni, ami már Krait 400 processzormagokat használ és elképesztő 2,3 GHz-es órajelen pörög. A nagy teljesítmény mellé memória sem árt, a rendszernek 2 GB-nyi jutott, míg számunkra 16 GB beosztása lesz a feladat – ez utóbbit persze microSD-vel meg lehet majd toldani, így ez csak elsőre tűnik szűkösnek.

A főkamerája mind a kettőnek 13 megapixeles képek készítésére lesz alkalmas. Az egyelőre nem derült ki, hogy előre tekintő egységgel gazdagodunk-e, de ha igen, akkor biztosan valamilyen HD felbontással operáló modullal lesz dolgunk. A kapcsolati lehetőségek tárháza itt LTE/HSDPA+ mobil kommunikációs modemet, WLAN-t, Bluetooth 4.0-t, és A-GPS vevőt rejt magában. Az nem derült ki, hogy a HTC R12-be ezen a részlegen mivel kerül több.