Oktatási tabletekkel állt elő az Intel

2013. 08. 08.

Az Intel számára már régóta fontos az oktatás támogatása és a digitális eszközök becsempészése az iskolapadokba. Most az ilyen célokra szánt eszközfelhozatalt újabb két fővel bővítették ki, ám érdekes módon ezeknek az eszközöknek az esetében nem a Windows mellett tették le a voksukat.

 

A 7 és a 10,1 hüvelykes készülékeken az Android 4.1 operációs rendszer teljesít szolgálatot. A Jelly Bean a kisebbiknél 1024 x 600 képponból rajzolódik ki, míg a nagytesó esetében már 1280 x 800 pixelt kell megmozgatnia a hardvernek. Ennek megfelelően alakították ki a motortér tartalmát is, ugyanis a 7 colosat az Atom család Z2420-as tagja mozgatja, míg a 10,1-esnél a Z2460 került bevetésre. Az üzemidő tekintetében közel azonosak, de érdekes módon a kisebbik modell egy kicsit überelni tudja azonos terhelés mellett a nagyobbikat. A 7 hüvelykes nagyjából 8 órát bír ki egy töltést követően, míg a 10,1 colos panelűnél 6,5-7 órával kell számolni. Egy tanítási nap tehát nem különösebben okoz majd neki gondot, hiszen ott nem kap ennyire hosszú folyamatos terhelést egyik tábla sem.

A Medfield platform köré épített gépeknél odafigyeltek arra is, hogy ezekre azért elképzelhető, hogy nem vigyáznak majd annyira, mint egy hímes tojásra. Az IP41 védelem gondoskodik arról, hogy a kósza vízcseppek és a durvább pakolászások ne tehessenek benne kárt. A rendszermemóriájuk egyaránt 1 GB, de a tárhelyeiket tekintve már nem egyeznek: a csöppség 8 GB-tal és microSD kártyával jön, míg a 10 colos 16 GB-osnak ígérkezik, ám bővítési lehetőség nélkül. A kapcsolati lehetőségeik nem túl szélesek, van Bluetooth 2.1 modul és 802.11 b/g/n WLAN. A szoftveres oldalon egy sor hasznos, tanulást segítő dolog sorakozik majd fel. Lesznek jegyzetes alkalmazások és egy sor egyéb dolog is.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy a névtelenségbe burkolózó 10,1 és 7 hüvelykes táblagépek milyen konstrukciókban lesznek elérhetőek, de minden bizonnyal az Intel elsődleges célja a piacszerzés, és nem a meggazdagodás, így sok támogatási lehetőségre lehet számítani.