Nyolc magot sorakoztató SoC a Huaweitől

2013. 07. 17.

A Huawei számára már nem ismeretlen a lapkakészletek piaca, ugyanis a kínai gyártó már jelenleg is a saját maguk által fejlesztett processzort használják. A K3V2 névre hallgató Cortex-A9-es termék sok felső-középkategóriás újdonságnak adja az alapját a Huawei berkeiben.

A hamarosan bemutatásra kerülő K3V3 pedig értelemszerűen ennek az utódja lesz, ami már a csúcsra tör. Ez a megoldás nem állít csatasorba nyolc magot egy időben, viszont az erővel itt sincs gond. Az ARM által kifejlesztett big.LITTLE felépítéssel lesz dolgunk, ami az energiahatékonyságot és a magas teljesítményt sűríti egy testbe össze. Ehhez két különböző magokból felépülő blokkot kapcsolnak össze, ezekbe pedig eltérő magokat csoportosítanak négyesével. A fogyasztás karbantartásáért négy Cortex-A7 került bevetésre, míg a teljesítményt a Cortex-A15 egységek fogják szállítani. Az előbbi órajelei 1,2 GHz körül alakulnak legfeljebb, míg az utóbbi esetében már 1,8 GHz-ről beszélhetünk.

A K3V3 érkezéséről már korábban is lehetett pletykákat hallani, de most a Huawei vezérigazgatója, Richard Yu beszélt a kamerák előtt az újdonságról. Kiderült többek közt az is, hogy elvetik már a Vivante partnerségét, és helyettük a grafikus egységet is az ARM-tól fogják beszerezni. A Mali-T600 megfelelően gyors lesz a big.LITTLE többi pontjához mérten is. A chipkészület minden bizonnyal 28 nm-es gyártási eljárással fog készülni, a készítésért pedig a Hisilicone lesz a felelős. Ez a gyártó a Huawei konszern részeként működik.

Valamint egy nagyon érdekes extráról is szó esett a K3V3 kapcsán, mégpedig az, hogy képes önmagát tölteni működés közben. Erről, vagyis ennek a működéséről egyelőre semmilyen információnk nincs. Papíron egy hőt energiává konvertáló rendszerről van szó, de hogy ezt a valóságban miként képzelik el, azt nem tudni. A megjelenésről még nem esett szó.