Nem sok újítást hozott az Android 4.3

2013. 07. 27.

Az Android és a hozzátartozó alkalmazások vezetői fejlesztői lerántották a leplet az utolsó Jelly Bean variánsról. Legalábbis ha minden igaz, már nincs több soron következő kiadása, és a következő a Key Lime Pie lesz, ami vélhetően az Android 5.0 verziószámmal megbélyegezve futhat be.

Az Android 4.3 már nem sok újdonságot tud felmutatni, de azért még arról gondoskodott a Google, hogy legyen miért ezt is alkalmaznia a fejlesztőknek. Sőt mit több, a játékokon dolgozók számára igazi csemege, amit az Android új kiadása nyújt. Ez a rendszer már támogatja az OpenGL ES 3.0-t, ami bizony hatalmas előrelépést hozhat a modern grafika fel. A demonstráció során elképesztő grafikákat megvillantó gamek tűntek fel. Az asztali gépek pár éves hangulatát idézték fel, ami azért egészen lenyűgöző, ha mindezt a tenyerünkben tarthatjuk.

Jó dolgokkal kecsegteti a sportoló szelleműeket is a legfrissebb Google OS, ugyanis ez már natívan kezelni fogja az alacsonyfogyasztású Bluetooth-os termékeket. A Bluetooth 4.0 Low Energynek hála pedig mindössze néhány milliwattba kerülnek csak az olyan szenzorok, mint például a pulzusmérő, amellyel folyamatosan monitorozhatjuk az állapotunkat. Ez a technológia a Bluetooth Smart nevet viseli.

A családos tablet felhasználók körében is nagy sikert arathat egy új képessége az Android 4.3-nak, nevezetesen a felhasználói profilok szabályozása. Ezentúl már nem csak hozzáadhatunk mindenkinek egy külön fiókot, de azt is megszabhatjuk, hogy milyen tartalmak legyenek azon elérhetőek. Emellett fontos még a DRM API. Ez a digitális tartalmak védelmére szolgál, és ennek köszönhetően az Android még több multimédiás szórakoztatóanyagot tárhat elénk, mind bármilyen más rendszer. Immáron például a Netflix rendkívül széles HD felhozatalát is élvezhetjük, persze csak ahol erre lehetőség van – hazánkban nem érhető el.

Az Android 4.3 frissítés egészen sok készülékre lesz elérhető. Frissül a Nexus 4, a Nexus 7, a Nexus 10, a Galaxy Nexus és ne feledjük a Google Edition gépeket sem, így a HTC One és a Galaxy S4 ezen variánsaira is hamarosan beköszönt az új Jelly Bean.