Négy maggal jön a maximumra járatott Pipo

2013. 07. 16.

A Pipo legújabb eszköze a Max-M1 Pro névre hallgat, és egyáltalán nem véletlen ez a névadás a gyártó részéről, ugyanis a hardvert kicsit megpiszkálták, hogy a dolgok a lehető leginkább gördülékenyen mozogjanak használat közben.

A RockChip legfrissebb megoldása kapott benne helyet, az RK3188. Ez a System-on-Chip négy Cortex-A9 magot foglal magában négy Mali-400 grafikus feldolgozó mellett. Ez eddig még tiszta sor, de az órajelek terén csúnyán elgurult a gyógyszer: az eddig is irtó magas 1,6 GHz-et, még tovább növelték a vállalatnál, és immáron 1,8 GHz-es frekvencián üzemelnek az A9 egységek. A kijelző nem különösebben parádézik, egy korábbi iPad panelre hajazó megoldásról van szó, vagyis 9,7 hüvelyken 1024 x 768 képpontot figyelhetünk meg és az IPS technológiának hála, minden szögből tetszetős a végeredmény. A panel fényereje is kiemelkedő, 650 nitses. Az operatív tároló 1 gigás méretet öltött, és a tárhellyel sem lesz problémánk, hiszen egy microSD-vel bármikor megtoldható az egész.

A tablet más pontokon is kellemes csalódást okoz az érdeklődőknek. Például ott a rendszer, ami természetesen ezúttal is az Android, és nem is akár milyen, hiszen a legfrissebb, 4.2-es Jelly Bean fut rajta. A kapcsolati lehetőségek tárháza viszont szokás szerint szűkös: a 802.11 n-es Wi-Fi mellett, csak egy Bluetooth modul van, ami a 4.0-s előírásoknak megfelelő. Az üzemidő vélhetően nem lesz túl acélos, bár a processzoron túl, semmi sem sorolható a nagyfogyasztók közé. Egy 8000 mAh-s lítium-ion beosztását kell megoldania a masinának.

A készüléket hamarosan meg lehet majd vásárolni, de azt nem tudni, hogy felénk milyen formán fog eljutni, már ha teljesen legális utat bejárva eljut egyáltalán. A Pipo Max-M1 Pro 162 dolláros áron kelleti magát, ami azért eléggé korrekt, ha vannak is gondok bizonyos pontokon.