Mobil web alkalmazás ajánlás a W3C-től

A W3C közzé tette táblagép és mobil alkalmazások készítésének irányelveit
2010. 12. 17.

A táblagépek és mobiltelefonok kis méreteik ellenére egyre nagyobb sebességre képesek, és egyre több információt tudnak tárolni. A technológia fejlődése mellett viszont fontos figyelmet fordítani a fejlesztőknek arra, hogy a tablet PC-s és mobil alkalmazások ne használjanak fel túl sok erőforrást, hiszen ezeknek a gépeknek a teljesítménye elmarad az asztali számítógépekétől, vagy a notebookokétól.
W3C mobil web alkalmazás ajánlásA W3C ezért kiadta mobil alkalmazások készítéséhez az irányelveit, mely nem egy szabvány. A leírás mindössze iránymutatás a fejlesztőknek, hogy hogyan érdemes elkészíteni táblagépes és mobil alkalmazásaikat.

A 32 pontba szedett dokumentum az általános információkon kívül konkrét technikai információkat is tartalmaz. A leírás egyik előtérbe helyezett témája a felhasználóbarát kialakítás, mely az automatikus bejelenkezéstől a felhasználói felület kialakításáig több féle tanácsot is tartalmaz. A másik fő táma a hálózati kommunikáció minimalizálása, és a kérések biztonságos feldolgozása.

W3C mobil web alkalmazás ajánlás kivonatA táblagép és mobil fejlesztőknek hasznos információkról egy kártyákra írt kivonatot is készített a W3C, mely rövid pontokba szedve gyűjti össze a legfőbb irányelveket.