Minden Los Angeles-i diák iPad-ot kap

2013. 08. 05.

Az Apple táblagépe egyre nagyobb népszerűségnek örvend, de már nem csak, mint szórakoztatóelektronikai eszköz, hanem mint a tanulást segítő masina is. Egy a Los Angeles-i oktatásti bizottság és az Apple között létrejött szerződés alapján, több mint fél millió iPad került beszerzésre és kiosztásra a tanulók között a következő fél évben.

A beruházás milliárd nagyságrendű és egyelőre a források sem garantáltak, de Los Angeles vezetése belefogott. Első körben, az iskolakezdéssel egy időben az elsőéves tanulók fognak iPad táblagépeket kapni, ez nagyjából 31 ezer darabot jelent. És mint tudjuk, az iPad nem éppen egy olcsó mulatság, összesen 30 millió dollárba kerül a projekt indulása. Ez viszont még csak a jéghegy csúcsa, és elképesztően hosszú és méregdrága út áll még az amerikai nagyváros előtt, mire minden olyan testet ölt, ahogy azt most eltervezték.

A régióban összesen 47 tanulmányi intézmény található, és ezekben kb. 640 ezer diák tevékenykedik a tanidő alatt. Ez azt jelenti, hogy majdnem hússzor (vagyis így már csak 19) annyi gépet kell még beszerezniük, mint amennyivel most az új oktatási reformot megkezdték. A kitűzött dátum pedig egyáltalán nem távoli, így mindennek úgy kell mennie, mint a karikacsapás, a következő tanévet elvileg már mindenki iPaddal fogja megkezdeni. És a legszebb az egészben, hogy egyelőre nem tudják, hogy honnan lesz minderre pénz. Az első kört még az adófizetők pénzéből finanszírozták, de már nincs annyi tartalék, hogy a teljes tervezetet megvalósítsák ebből.

Az Apple sem tétlenkedhet, az óriási beruházáshoz nekik is sokat kell még letenniük az asztalra. Az almásoknak az összes tananyag digitalizálásáról gondoskodniuk kell például. Ezekhez a már meglévő szolgáltatásaikat fogják használni, a cél tehát ezeknek a képességeit maximálisan kiaknázni. Aktív tagja lesz ezeknek a masináknak az iWork és az iLife is egyebek mellett.