Már a Jelly Beané a piacvezető szerep

2013. 07. 14.

Az Android szegmentációja egyre kisebb jelentőséggel bír, bár tény ami tény, továbbra is három nagy rendszer uralja a piacot. Ráadásul egy ideig még ez biztosan így is lesz, de a felhasználók folyamatosan hagyják el a régi rendszert, és ez már kezdésnek elég.

Az Android jelenleg két nagyobb, nagyjából egyenlő részre oszlik el az élen, de a vezetés már a Jelly Bean oprendszer kezében van. A hivatalos fejlesztői számadatok szerint, az Android 4.1 és Android 4.2 összefogásával előre törekvő Jelly Bean összesen 37,9 százaléknyi piacot tudhat magáénak. A nagyöreg Gingerbread nevéhez ennél valamivel kevesebb okoskészülék fűződik, ez 34,1 százalékon áll. Tehát az Android 2.3 még az elkövetkezendő hónapokban biztosan oszlopos tagja lesz a kínálatnak, de a tortából kivágott szelete folyamatosan csökken.

Az Android 4.0 ezzel szemben már most is csak 23,3 százalékot tudhat magáénak és ez az, ami a leggyorsabban csökken. Persze ez nem a véletlen műve, hanem a fejlesztők keze is benne van a dologban. Az Ice Cream Sandwich-et ugyanis továbbra is frissítgetik lépten nyomon az Android 4.1-re. Az Android 4.2 egyébként önmagában nem túl erős, mindössze 5,6 százalék fűződik ennek a kiadásnak a nevéhez, és 32,3 a 4.1-é. Persze ez az 5,6 is elegendő már ahhoz, hogy az összes korai Androidot (2.2, vagy annál régebbi) lekörözze.

A Donut kódnevű kiadás, tehát az Android 1.6 még 0,1 százalékot most is birtokol, ami így ugyan nem tűnik soknak, de gondoljunk csak bele, hogy itt most közel egy milliárd eszközről beszélhetünk. Hasonlóan áll a jóval frissebb Honeycomb, amely az első tabletek számára kialakított rendszer nevében tetszelgett. A Froyo és az Eclair (Android 2.2 és 2.1) pedig továbbra is szépen tartják magukat 3,1 és 1,4 százalékkal.