Lelkes fotósok figyelem! Terrákkal operál a Flickr

2013. 05. 27.

A Flickr régen még a komolyabb fotósok pályája volt, de mostanra mindenki felé megnyílt miután a weboldalt 2005 óta birtokló Yahoo! bejelentette, hogy elképesztő ugrással, egy terrabájtosra bővítik az eddig nagyon limitált tárhelyet.

Ezzel együtt pedig a prémiumszolgáltatás szinte meg is szűnt. Eddig szinte mindenért fizetni kellett, akkor is, ha esetleg csak keveset. A jövőben a Flickr ingyenesen és kompromisszumok nélkül használható lesz. Ez érdekes lépés annak fényében, hogy az oldal így kvázi bevételek nélkül fog maradni. A fizetős dolgok listáján a reklámmentesség maradt és a nagyobb tárkapacitás. Az előbbi éves szinten 49 dollár, míg az utóbbi 499 dollár, ezért csérbe pedig kapunk még egy terra helyet és minden féle limit kikapcsolását, vagyis teljes szabadságot.

Reálisan tekintve viszont szinte biztos, hogy  mezei felhasználóknak elég az 1 TB tárkapacitás és az eddigi 10 MB-ról 200 MB-ra növelt maximális fájlméretből sem valószínű, hogy gondok lesznek. A legnagyobb korlátozás az maradt, hogy 1080p HD videóból legfeljebb 3 perc tölthető fel és ez nem lehet nagyobb 1 GB-nál.

A Marissa Mayer, a Yahoo! új vezetője tehát nem tétlenkedik és a közösség erejével szeretné megerősíteni a képtároló szolgáltatást. Valószínűleg most úgy érzik, hogy a sok rivális miatt inkább a felhasználók számával érdemes növelni a renomét és nem az apróbb csiszolgatásokkal nagyobb pénz kicsikarása a felhasználókból a jó út. Aztán ki tudja, mit hoz a jövő. Lehet, hogy néhány év „lébecolás” után ismét előveszik a korlátokat és az akkorra szélesre duzzadt felhasználói tábort próbálják megfejni.

Addig viszont a Flickr használata kötelező. Legyünk valódi természetfotósok, esküvőfotósok vagy egyszerűen csak lelkes hobbisták, akik unalmukban kezdenek kattintgatni a tabletjükkel vagy okostelefonjukkal, a Flickrt jelenleg kár lenne kihagyni. A Yahoo! lépésével mi is és ők is jól járhatnak.