Különleges e-Ink tábla az iskolapadba

2013. 05. 16.

A Sony egy egészen érdekes masinát dolgozott ki, amivel a tanulók életét tennék lényegesen könnyebbé a jövőben. Az egyenlőre névtelenségbe burkolózó készülék óriási képátlóval fogadja az érdeklődőket, de fizikailag mégis egészen kicsi és könnyű lesz. A japánok nem titkolt célja, az egyszerű spirálfüzetek kiváltása hosszabb távon.

Az érintésérzékeny masina egy erre tervezett ceruzával vezérelhető majd, és a kijelző teljes felüle kihasználható lesz. A 13,3 colos képátlóval a gépezet hasonló formátumú, mint egy A4-es papírlap, ezért is esett erre a Sony mérnökeinek választása. A teljes masina 233 x 310 x 6,8 milliméter és mindössze 358 grammot nyom. Ebből persze ez is következik, hogy meglehetően törékeny, de a vállalat elébe ment a töréssel fenyegető problémáknak, és flexibilis e-Ink panelt használtak fel a végső prototípusoknál.

Az eszköz a nagy méret mellé nagy felbontást társít, 1200 x 1600 pixeles a kijelző, így egészen éles képet mutat, a maga nemében mindenképpen meggyőző. A háttértár kapacitása 4 GB-os, és microSD segítségével a bővítéséről is gondoskodhatunk. A jegyzeteket egyelőre csak PDF formátumban kezeli, ami azért komoly negatívum a neve mellett. A kapcsolati lehetőségek között egyedül a WLAN sorakozik, de ez elég is lehet az iskolapadban, bár egy Bluetooth elférhetett volna, amivel a csoporttársak egymás között oszthatnak meg egyszerűen. Kikapcsolt Wi-Fi mellett az üzemideje három hét, ami cseppet sem túlzás, hiszen e-Inkkel van dolgunk.

A Sony az újdonságot a Tokióban megrendezésre kerülő, diákkiállításon leplezte le, és hamarosan élesben is bevetésre kerülhetnek az első példányok. A tervek szerint több japán felsőoktatási intézményben is szerephez fog jutni az egyelőre igencsak egyedi megoldás.