Közérdekű: Megszűnik a roaming?

2013. 06. 17.

A The Telegraph magazin információi szerint, hamarosan eltörölhetik a külföldi hálózatokba indított hívások külön tarifáját. Ez óriási lépést jelenten a mobilozók számára, hiszen kiváltképp hazánkban, nagyon magasak tudnak lenni bizonyos országokba a percdíjak.

Na persze nem eszik olyan forrón a kását, hiszen az ez intézkedés csak az Európai Unión belül lépne érvénybe, de már ez is hatalmas előrelépés lenne a jelenlegi helyzethez viszonyítva. Ezek viszont egyelőre csak pletykák, és nem tudni, hogy mikor kerülhet megerősítésére, de amennyiben igaznak bizonyul a dolog, erre rövidesen sor kerülhet.

És hogy mikorra várható a plusz tarifák eltörlése? Hát a Telegraph beszámolójában 2014. július 1-i dátumot jelöltek meg erre vonatkozóan, de ismerve az ilyen ügyek nehézkes előmenetelés a sok partner (értsd: Szolgáltató) miatt, bizony nem kell meglepődni, ha több éves huzavona veszi kezdetét, mire a megvalósítás ténylegesen formát önt.

Az Európai Bizottság célja, hogy egy egységes mobilos piacot tudjanak kialakítani, és ebben az első és legfontosabb lépés, hogy mindenhol ugyan azokat a díjakat kapjuk, mint hazánkban. Így még inkább problémamentes lesz a tagországok közötti átutazás. A tervek szerint most a hivatalokon a sor, akiknek ki kell dolgoznia egy menetrendet, de ebbe minden bizonnyal lesz egy-két beleszólása a szolgáltatóknak is.

Hiú ábrándokat biztosan nem érdemes kergetni, gyors változásokra senki ne számítson. Amennyiben valóban elérik a gondtalan külföldi kommunikációt, vélhetően az a díjak átlalános emelkedéséhez vezethet majd. Az adatkapcsolatokról egyelőre nem esett szó, így még várjuk a további fejleményeket az ügyben.