Jönnek a Firefox táblák

2013. 07. 04.

A PCWorld szaklap értesülései szerint, a Mozilla nem csak az okostelefonok fejlesztésére fektet nagy hangsúlyt, mikor a Firefox OS-ről van szó. A rendszer flexibilis lesz, és táblagépeken is vidáman el fog menni, magasabb felbontással társulva. Az első tablet kereskedelmi forgalomba kerülésére, talán már nem is kell olyan sokat várnunk.

"Nem fogom elárulni, hol tartunk a projekt során, de azt elmondhatom, hogy agresszívan haladunk, és hamarosan láthattok néhány érdekes dolgot. Úgy gondoltuk, hogy a tablet készítés könnyen fog menni nekünk, de az érdeklődés nagyobb az okostelefonok iránt, ám már jól haladunk a tablettel is." – nyilatkozta az ügy kapcsán Brendan Eich, a Mozilla műszaki vezérigazgatója.

Múlthónapban már le is lepleztek egy prototípust, ami 10,1 colos testbe bújtatva tárta elénk az extra olcsó hardverek mellé tervezett nyílt oprendszert. Ezt a CES-en bemutatott masinát a Foxconn fejlesztette ki együtt a Mozillával. A Foxconn nagy lehetőséget lát a két vállalat kapcsolatában az Firefox OS jövőjét tekintve. Jelenleg csaknem 3000 mérnök dolgozik a HTML5-ös rendszer fejlesztésének hardveres lehetőségein – állítólag.

Eich kijelentette az egyezség kapcsán: "Örülünk, hogy együtt dolgozzunk velük, hogy a Firefox OS felvirágozhasson. Úgy gondolom, hogy jól halad a népszerűsége. A Webes felület jobb, mint bármilyen grafikus felhasználói felületű rendszer, amit láttam, köszönhetően az olyan dolgoknak, mint a CSS. A tablet pedig jó példa hogy ezt megmutassuk."

Az első Firefox OS-t futtató okostelefon a héten debütált Spanyolországban 70 eurós árral, amiből 30 eurót le is lehet beszélni és még egy ajándék microSD is jár mellé. Remélhetőleg már nem kell sokat várnunk és az első táblagép is felsorakozik mellette.