Jön a RockChip RK3066 utódja

2013. 04. 21.

A RockChip minden energiáját bevetve dolgozik a legújabb chipkészletén, ami az első eredmények alapján nagyon jó irányba halad. Az RK3168 néven bemutatkozó megoldás elég erős lesz az Android mozgatásához és emellett komoly multimédiás tartalmakkal is megbirkózik mindössze 1 wattból.

Az RK3186 története nem túl bonyolult. Az energiatakarékossága a gyártástechnológia számlájára írható, nem több az egész. Az RK3066 architektúrája egyáltalán nem változott, a jelek szerint maradt a két Cortex-A9 mag és a négy feldolgozós Mali-400 MP, ami a grafikus munkáért felel. Ám míg az a lapkakészlet 40 nm-es csíkszélességet alkalmazott, addig ez az újdonság már 28 nm-re ment össze.

A RockChip ezzel az Allwinner és a MediaTek megoldásai alatt vághatja a fát, amik hasonló teljesítmény és fogyasztási mutatókkal rendelkeznek mindössze az ár lesz a kérdéses, de remélhetőleg a RockChip ezt is úgy lövi be, hogy az komolyabb piaci versenyt eredményezzen. Nekünk az csak jó lenne, és a RockChipnek is, ha vissza tudja szerezni az első helyét a kínai gyártók listáján.

A bemutató során arról nem kaptunk képet, hogy milyen lehet a termék teljesítménye, az viszont világossá vált, hogy a fogyasztással nincs problémája. Az 1080p-s FullHD videó lejátszása közben a 7 hüvelykes tesztgép kevesebb mint egy wattot igényelt, ami nagyon figyelemreméltó.