Jelly Bean a Gingerbread előtt

2013. 08. 04.

Megtörtént a hónapok, sőt évek óta várt helycsere az androidos rendszerek körében. Immáron nem a 2010-ben leleplezett mobilos megoldás vezeti a piacot házon belül, hanem a legfrissebbnek kikiáltott megoldás, ami valójában három különböző kiadásból áll össze.

A tavaly júliusban útnak indított Jelly Bean kétségtelenül az egyike a legnépszerűbb és legsikeresebb Androidoknak a rendszer története során. A Gingerbread elé éppenséggel személy szerint nem sorolnám, de a dobogón biztosan ott van. A JB az Android 4.1-es, 4.2-es és mostanra a legfrissebb 4.3-as kiadását fogja össze. Az igazi siker az Android 4.1 érdeme, a 4.2 eléggé lassan terjed, és már itt a 4.3 is, így ettől kezdve valamelyest már csökkenni is fog a virtuális tortából kihasított szelete. Jelenleg a középső Jelly Bean 6,5 százalékon tartózkodik, ami nem túl acélos több mint fél évet követően, és már hónapokkal ezelőtt is 4 százalékot tudhatott magáénak.

Az Android fregmentációja ugyanakkor továbbra sem megoldott dolog. A Gingerbrad 2.3 továbbra is ott van a második helyen, és még egy ideig biztosan nagy figyelmet kell majd az ilyen arányú optimalizációra is fordítani. De persze már egyre kevesebben tesznek erről, és ezt sajnos sokszor érzékelhetik a tulajdonosok. Egyre nagyobb mennyiségben tobzódnak azok az appok, amik már el sem indulnak az Android 4.0 vagy 4.1 variánsoktól régebbi operációs rendszerekkel.