iPad mini rivális jön az Acertől

2013. 04. 16.

Az Iconia A1-810 egészen kedvező specifikációval fog kereskedelmi forgalomba kerülni, de egyelőre úgy fest, hogy azért nem egy kiemelkedően jó vételről beszélhetünk. Az Acer továbbra is a nyomott áron kínált megoldásokban látja a piaci szerepét, ami igazából nem a vállalat akaratából alakult ki, de jobb, mint amire egyébként számítani lehetne a néhány évvel korábban kialakult árazás mellett (akkor még bőven akadtak 500 dolláros Acer gépek is).

A készülék egy 7,9 hüvelykes IPS megjelenítőt kapott, mely 1024 x 768 képpontos felbontással dolgozik. Az operációs rendszer szerepében az Android 4.2-t találjuk, ami egészen kellemes meglepetés. A motorházban egy MediaTek MT8125 chipkészlet fedezhető fel, ebben négy 1,2 GHz-es Cortex-A9 mag dolgozik egy PowerVR SGX5XT grafikus processzor mellett. A memória kapacitása 1 GB, a háttértára pedig 16 GB-os, és még microSD-vel is megtoldható, ha szűkösen lennénk.

A kapcsolati lehetőségek átlagosak, 3G HSDPA nincs, minden más ami szükséges lehet jelen van Bluetooth-tól a GPS vevőn át a Wi-Fi-ig. A kereten pedig egy HDMI csatlakozó is van a szabvány USB és a Jack mellett, így nagyobb kijelzőre is válthatunk, ha esetleg filmezni szeretnénk. A tablet előre és hátra is jó kilátással szolgál: velünk szemben egy VGA objektív figyel, míg hátra egy 5 megapixeles főkamera került. A fizikai paraméterei nem éppen kecsegtetőek, majd 11 milliméter vastag a ház és 460 grammot nyom. Talán ez a legnagyobb gyengesége, de csak az akkumulátor után, ami mindössze 3250 mAh-s teljesítménnyel tud szolgálni.

Jön tehát az Acer Iconia A1-810, de reszkessen az iPad mini? Nos, ez fogós kérdés, hiszen nem közvetlen vetélytársakról beszélhetünk, hanem inkább csak egy kedvezőbb áron kínált, de nagyon hasonló alternatíváról. A 199 eurós összeg 140-nel kevesebb, mint az iPad ára, így biztosan sokan fognak a hasonmásnak bizalmat szavazni, de lesz, akinek minden pluszba kiadott fillért megér inkább az Apple megoldása.