Haswell processzorok tabletekbe

2013. 06. 18.

Az Intel amellett, hogy készíti a Silvermont architektúrára épített lapkakészleteit, amelyek az ARM-os mezőnnyel állnak majd szemben, bedobja az egyelőre rettentő mély vízbe a legújabb asztali és notebookos megoldást is, a Haswellt.

Az új cpu ugyan nem a legékesebb gyöngyszeme az Intelnek a tesztek alapján, de az energiatakarékosság terén sosem álltak még ennyire jól az ilyen megoldások. Vélhetően ennek köszönhető az újdonságok érkezése is. A frissen megjelenő C6 és C7 energiaszinteken ezek a chipek alig vesznek fel energiát, és így tudják megoldani az egyszerűbb feladatok. Ez jelentheti a kulcsot a tabletekhez, meg persze a paraméterezhető TDP és az SDP.

Az extra alacsony energiaigényű processzorok is az eddig megszokott számokkal lesznek megjelölve, azonban a sorozat már Y-szériaként fog futni. A kétmagos lapkából három különböző változat készül a kiszivárgott információk szerint. A teljes értékű variáns TDP-je 11,5 wattos, és ezt semmilyen módon nem korlátozzák, így az órajele 1,3 GHz-es turbóval pedig 1,4 GHz-ig emelkedhet, míg az integrált grafikus egység 850 MHz-es órajelig skálázódhat akadálytalanul. A második alanyunknál már vannak korlátozások: itt a maximális működési frekvencia 800 MHz-ben van megszabva, de a GPU még most is 850 MHz-ig mehet el, amennyiben belefér a tevékenysége a 9,5 wattos keretbe, ám az átlagos működési fogyasztása ennek már csak 6 watt.

Nekünk viszont még ennél is lentebb kell adnunk, egészen 4,5 wattig. Itt találjuk azt a kivitelt, ami valóban vetélytárs lehet egy átlagos Androidos tabletnek, bár vélhetően nem sok erő maradt benne, hiszen már csak 600 MHz-es órajeleket érhetnek el a magok, míg az integrált GPU maximum 200 MHz-ig mehet el. Bizony azért van ára az ennyire alacsony fogyasztásnak, ha azt egy asztali megoldásból kell kifaragni.

Ezek az Intel újdonságok inkább majd a Windows 8 rendszerrel alkothatnak jó párost, és ott is fentebb, 11,6 col környékén. Minden esetre a teljesítmény erősen kérdéses, így várjuk meg az első modelleket és teszteket, mielőtt ítéletet mondunk felette.