Elképesztően gyors a Bay Trail-T

2013. 07. 08.

Az Intel következő generációs lapkakészlete teljes egészében dobta az előző generációs Atom felépítését, és az alapoktól gondolták újra azt. A Bay Trail architektúrába tartozó Silvermont processzormagok bizony nem lacafacáznak, és már az első teszteken übereli az összes ARM-os megoldást.

Az alacsony fogyasztású chipet úgy tervezte az Intel, hogy az elérjen akár 2 GHz-nél is magasabb órajeleket, de az előzetes eredmény esetében csak rendkívül visszafogott 1,1 GHz-es frekvencián üzemelt a tesztgép, tehát szinte IDLE állapotban (vagy inkább félgázon) mutatott fel olyan produktumot, amit egy Snapdragon 800 vagy egy Nvidia Tegra 4 sem tudna követni. Az ARM pártján a legerősebb vitézek is csak alulról tudják karcolni a 35 ezres pontszámot az AnTuTu teljesítménymérő programban, míg a jelenlegi alanyunk extra alacsony fogyasztás mellett is túlmutat ezen. A Bay Trail-T neve mellett a teszt végeztével több mint 43 ezer pontos eredmény rajzolódott ki.

A Bay Trail platform már nem csak a 64 bites, Out of Order utasításkezeléssel operáló magokkal villant nagyot, hanem a grafikus processzor is teljesen új. Több éves megállapodást követően dobták az Imagination Technologies partnerségét, és egy saját fejlesztésű GPU-t vettek alapul. Az Ivy Bridgeből származó egység kisebb alakításokat követően került bevetésre az ultra alacsony fogyasztású SoC-ek köreiben. Az egyelőre nem ismert, hogy ez pontosan mire képed a 72 feldolgozós GeForce ULP-hez és az Adreno 330-hoz mérten.

A világ első 22 nm-es csíkszélességen gyártott chipjeinek vélhetően a gyártási költségei is kiválóak lesznek, így talán olcsó is nem csak izmos ez a termék. Továbbá ne feledjük, hogy ehhez már LTE mobil kommunikációs modem is kapcsolódhat, így bizony több vállalat érdeklődését is felkelthetik egy kedvező áron kínált konstrukcióval. Komoly konkurenciává léphet elő az Intel ezen a piacon is? Hamarosan kiderül, ugyanis még az év vége előtt befuthatnak az első tabletek.