Earl, az egyszerű név mögé bújtatott csoda

2013. 05. 17.

Ez az androidos táblagép olyan, amihez foghatót még biztosan nem láttunk korábban. Az Earl már nem is annyira egyszerű tablet, inkább, mint egy célszerszámra, úgy tekinthetünk erre a masinára. Minden túrázó felszerelésének kötelező tartozéka kellene hogy legyen, no de lássuk miről is van pontosan szó.

A készülék már ránézésre is eltér a megszokottól, hiszen a gép alján egy gumira kötött karabiner van, amelynél fogva könnyedén felakaszthatjuk bárhova. Félteni sem különösebben kell az Earlt, mivel a háza masszív és védett a porral és vízzel szemben is. Az előlapot egy 6 hüvelykes e-Ink technológiás megjelenítő tölti ki, míg a hátlapjára egy napelem került, ami az alacsony fogyasztást figyelembe véve, megfelelő odafigyeléssel, kimeríthetetlenné teszi a készüléket.

Az Earl meglehetősen erős belbeccsel rendelkezik, de itt sem a kétmagos chipkészlet ami igazán fontos, hanem hogy rettentő széles a kapcsolati lehetőségek tárháza. Van benne ANT+ támogatás, ami a különböző egészségügyi szenzorok kezelését segíti, de a Walkie-Talkie funkcióról sem kell lemondanunk. Emellett FM rádió, NFC lapka, GPS vevő és WLAN is van a fedélzeten, ám a HSDPA-nak sajnos híján vagyunk (vélhetően az ára miatt). Továbbá az is kiemelendő, hogy a beépített környezeti érzékelők olyan pontos képet adnak a jelenlegi időjárásról, hogy kisebb becsléseket is tud magának készíteni az érdekes kütyü.

Sajnos akadnak azért hiányosságok is, játszani és filmet nézni például nem igazán lehet az e-Ink panelen, és a kameráktól is teljesen mentes a szerkentyű, így sajnos nem tudjuk ezzel megörökíteni, hogy merre jártunk. Ezekért persze kárpótol a 2 hónapra tehető üzemidő átlagos használat mellett a kapcsolati lehetőségek nélkülözésével, valamint az alacsony ára. Akik már most beszállnak a kezdetleges projektbe, azok 250 dollárért juthatnak hozzá, ez 30 százalékkal kevesebb, mint amennyi az ajánlott kiskereskedelmi ára lesz a megoldásnak.