Csökkenő Windows árak hozhatnak olcsó tableteket

2013. 06. 09.

A Microsoft foggal, körömmel kapaszkodik a táblagépekbe, ami vélhetően annak tudható be, hogy már ők is látják az óriási potenciált a piacban. Az előző negyedév során majd 50 millió tábla talált gazdára, míg a PC-k száma kevesebb, mint 80 millióval gyarapodott. És mivel a tabletek népszerűsége gyorsan nő az asztali gépeké és notebookoké pedig lassan, de csökken, várhatóan a helycsere a két szegmens között, meg fog történni még idén.

A Windows-os tabletek azonban jelenleg csak egy nyúlfarknyi szeletet tudnak kihasítani az óriási tortából. Ez ellen a mostani lépés lehet az egyik megoldás, vagyis csökkenteni kell a rendszer árát. Ugye az Android használatáért egyáltalán nem kell fizetni, így csak a hardver ára fáj a gyártóknak, az iOS esetét pedig nem is kell ecsetelnem, hiszen minden cégen belül kerül összerakásra. És bizony a licencelésért kifizetett összeg csúnyán visszaköszön a végfelhasználói árakon.

Fussuk csak végig: a legolcsóbb Windows 8-as gépezet az Acer Iconia W3, ezért 379 dollárt kérnek, a legalacsonyabb áron kínált iPad, a mini, 329 dollártért vihető haza, míg jónak számító androidos gépet már 199 dolláros áron is kényelmesen találunk a Nexus 7 személyében.

Ez ellen próbának tenni azzal az akcióval, melynek keretében a rendszerért fizetendő díjnak akár a kétharmadát is meg lehet úszni. Ehhez az kell, hogy a Windows 8 mellett az Office használatát is igényeljük, valamint a masinánknak 10,1 hüvelyknél kisebbnek kell lennie. Tehát eleve olcsóra tervezett géppel kell nekifutni. Reméljük ezek a kedvezmények meghozzák a szükséges változásokat.