Ativ Q – a csodabogár

2013. 06. 23.

A Samsung bemutatta a legújabb hibrid táblagépét, ami amellett, hogy több operációs rendszer között engedi választani a felhasználót, külsőleg is a variációk sokaságát rejti magában, ugyanis a vékony 13,9 milliméteres test három teljesen más formában használható.

A készülékből összesen hat eltérő célokra alkalmas masina varázsolható a két operációs rendszernek és a három alaknak köszönhetően. Az Android és a Windows között szabadon váltogathatunk, akár annak függvényében is, hogy éppen hol fut az adott program, amit szeretnénk kezelésbe venni. Alapesetben egy nagy tablettel van dolgunk, de egy csúsztatással fel lehet tolni az előlapot alatta pedig egy teljes QWERTY billentyűzet bukkan elő. A felsőrészt előre döntve egy notebookot fogunk kapni, de hátra is folytathatja a kijelzőt tartalmazó fedőlap az útját, így egy állványra állított megjelenítőt kapunk. Ez jól jön, ha például a multimédiás képességeire van szükségünk (filmet nézünk).

Az Android 4.2.2 és Windows 8 64 bites rendszereket futtató masina 13,3 hüvelykes megjelenítővel érkezik, ami 3200 x 1800 képpontos felbontással dolgozik, tehát nem éppen szabványos, de a képélességre biztosan nem lesz majd panasz. Ennek a kezelését egy S Pen még tovább fogja könnyíteni. A megfelelő teljesítményt egy Intel Core i5 processzor biztosítja egy 128 GB-os SSD meghajtóval és 4 GB RAM-mal. Egy sor csati van a gépházon: USB 3.0, USB 2.0, micro HDMI, micro USB, Ethernet és 3,5 mm-es jack. Az egyszem kamera 1280 x 720 képpontos videókat tud felvenni.

A nagy kijelzőnek megvannak a mellékhatásai, ami a fizikai méretet nagyon elcsúnyítja. A gép 327,0 x 217,8 x 13,9 milliméteres és 1,29 kg-ot nyom. Ha jól bánunk a géppel, egy feltöltést követően akár 10 órán át is nyomkodhatjuk szünet nélkül. A megjelenési dátum és az ár egyelőre nem ismert.