A QWERTY a múlté, új billentyűkiosztásé lehet a jövő?

2013. 05. 02.

Az amerikai és európai kutatók kemény munkájának gyümölcse a KALQ, mely a tudományos szempontok alapján lett kialakítva úgy, hogy a lehető leggyorsabb gépelést tegye lehetővé. Persze egyelőre csak a mobileszközök körében tesztelték a dolgot, és a tesztelés sem éppen a legmeggyőzőbb, de az eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy a KALQ gyorsabb a QWERTY-nél.

A „feltalálók” rengeteg e-mail elemzését követően álmodták meg ezt az érdekes kiosztást, ami lényegében gyökeresen eltér attól, amit a QWERTY mutatott eddig. A KALQ a legnépszerűbb billentyű „kombinációkat” figyelembe véve lett kialakítva, amiből már egy komoly negatívuma azonnal ered, mégpedig, hogy erősen az angol nyelv felé húz, ugyanis ilyen tartalommal bírtak az elemzésnek alávetett üzenetek. A KALQ érdekessége még, hogy kétujjas használatra szabták, de annyira, hogy teljesen ketté lett vágva a felület.

A képeket megfigyelve feltűnhet, hogy szinte teljes a káosz. Legalábbis első ránézésre, hiszen még csak nem is ugyan annyi feladatot kap a jobb és a bal hüvelykujjunk. A baloldalon egyetlen magánhangzót sem találunk, de a jelek szerint nem ez alapján válogattak, hiszen a jobboldalon a magánhangzók sokasága mellett néhány mássalhangzó is tarkítja a képet. A hírek szerint ebből az következik, hogy az angol szavaknak mintegy 62 százaléka leírható úgy, hogy a két kezünk felváltva dolgozik. De hol a szóköz? Nos, ha valaki jobban megnézte, mind a két csoport közepén van egy üres gomb, ezek a szóközt és a sortörést iktatják be.

A teszteket olyanokon végezték, akik nem angolul kommunikáltak, így némi realitása is van az eredményeknek, de azért sok alapot nem adnánk neki. A tesztalanyoknak a KALQ-t naponta egy órán át kellett gyakorolniuk, és így a QWERTY ellen már esélye sem volt az újdonságnak. Percenként 27,7 szó született a régi megoldással, mialatt az újjal 37,1 volt az átlag, és emellett a hibaarány is nagyon csökkent, 5 százalékra, míg a hagyományos módszer 9 százalékos eredményt szült.

Az ingyenes androidos applikáció ehhez májusban kerül bevetésre. Kíváncsian várjuk, mennyire fogják értékelni a felhasználók a KALQ-t.